Kimileri evde, kimileri dışarıda, kimileri partide olacak belki de. Ama herkesin ortak kesişim noktası sağlıklı bir yeni yıl geçişi yapmak olmalı. Yılbaşı akşamında alışkanlıkların dışına çıkılması, fazladan tüketilen bol kalorili yiyecekler veya hazır gıdalar sağlığı tehdit edebilir. Bunlar göz önüne alındığında özellikle kronik rahatsızlığı bulunanların yiyip içtiklerine diğer bireylerden daha çok dikkat etmesi gerekmektedir.

Yılbaşı akşamı yapılan en sık hatalardan biri akşam çok yemeyi planlayıp, gün boyu aç kalarak akşam hazırlanan sofraya aç oturmak. Akşama kadar aç kalmanın verdiği iştahla çok yemek yemek vücudunuza verebileceğiniz en büyük zarardır. Çünkü bütün gün aç kalan vücut metabolizmayı yavaşlatır ve akşam yenilenleri hemen sindirmek yerine depolamayı tercih eder.

Gün içinde öğün atlamamak ve küçük ara öğünlerle iştahınızı baskılamak akşam yemeğinde çok yemenizi önlemeye yardımcı olacaktır. Sabah kalktığınızda kahvaltı etmeyi ihmal etmeyin. Kahvaltının ardından yine öğün atlamadan kalori miktarı düşük yiyeceklerle beslenin.

Her zaman olduğu gibi gün içerisinde bol bol su içmek gerekir. Çünkü su tokluk dengenizi ayarlayacak ve rahat bir akşam geçirmenize yardımcı olacaktır.

Yılbaşı akşamları büyük bir özenle hazırlanan sofralarınızda bulunduracağınız yiyeceklere dikkat edin. Ana yemek olarak kızarmış yağlı yiyecekler tercih etmeyin. Bunun yerine ızgara, yağsız tava, haşlanmış veya buğulanmış yiyecekler sağlığınızı korumak için bire birdir. Eğer yılbaşı akşamı için hindi pişirmeyi düşünüyorsanız fırında yapacağınız az yağlı bir hindi ideal bir yılbaşı ziyafeti olabilir.

Sofraların olmazsa olmazı salatayı unutmayın. Salatalar hem sağlıklı hem de bol çeşitle sofranızı zenginleştirebileceğiniz yiyeceklerdir. Mezelerinizi de kızartmadan hafif ve sağlıklı bir şekilde hazırlamaya dikkat edin.

Bol çeşitli zengin yılbaşı sofrasına oturduğunuzda tabağınızı tepeleme doldurmayın. Mümkün olduğunca az az alarak kendinize makul bir porsiyon hazırlayın. Tabağınızdakileri hızla tüketmemeye dikkat edin.

Akşam tatlı yemek yerine meyve tercih edin. Böylece yeni yılın ilk günü kendinizi iyi hissederek daha mutlu bir güne uyanacaksınız.

Yeni yılın ilk günü bir önceki gün yaptığınız gibi hafif yiyecekler tercih edin. Özellikle bol bol su tüketmeye özen gösterin. Mutlaka kahvaltı yapın ve öğünlerinizi atlamamaya çalışın. Eğer imkanınız olursa bir önceki günün ağırlığını atmak için yürüyüş veya hafif tempolu egzersizler yapmayı ihmal etmeyin.

Sağlıklı bir yıl geçirmenizi dilerim.