Belgesi olmayanlar işlerinden olacak. Belge alanlar ise istihdam edilmeye devam edecek ve bu işçileri çalıştıran işveren 54 ay prim teşviki alacak.

Mesleki Yeterlilik Belgesi tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde çalışanlar için bir zorunluluk. Şu an için 143 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu var. İlk etapta sıvacı, kalıpçı, inşaat boyacısı, betoncu, ahşap kalıpçı gibi daha çok inşaat sektöründeki mesleklerde başladı. Daha sonra enerji, metal, otomotiv gibi sektörlerdeki meslekler de kapsama girdi. Sıvacı, kalıpçı, inşaat boyacısı, betoncu gibi ilk etaptaki mesleklerdeki çalışanlar için MYB zorunluluğu 26 Mayıs 2016’da başlamıştı. İŞVEREN’E MALİYET AVANTAJI ;Son olarak 3 Ekim’de yayımlanan beşinci tebliğle 26 meslek daha yeterlilik belgesi zorunluluğu kapsamına alındı. 143 meslekte başlayan belge zorunluluğunun ilk aşamada 226 meslekte devam etmesi, sonrasında ise tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki mesleklerin tamamında uygulanması planlanıyor. Belge zorunluluğu konuyla ilgili tebliğin yayımlanmasından bir yıl sonra başlıyor. Belgesi olan işçiyi çalıştıran sağlanan sigorta prim teşvikinden faydalanma koşullarını sağlamış bir işveren, belgeli işçi çalıştırdığı için 54 aya kadar teşvikten yararlanabiliyor. Böylece işverene maliyet avantajı sağlıyor.

Tüm masraflar ve sınav ücreti işsizlik fonundan Tebliğ kapsamındaki mesleklerde, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının sınavlarında başarılı olan kişilerin 31/12/2019’a kadar belge masrafıyla sınav ücretinin tamamı işsizlik sigortası fonundan karşılanıyor. İşverenler bu kişileri mesleki yeterlilik belgesi almaya yönlendirdiklerinde işçinin cebinden para çıkmadan mesleki yeterlilik belgesi alması mümkün. İşsizlik sigortası fonundan karşılanan bu destekten işçiler bir kez yararlanabiliyor.

Her işçi için 500 lira ceza;Bu mesleklerde istihdam edilen kişilerin belgesi bulunmadan çalıştırılması halinde işverene belgesi olmayan her bir işçi için 500 TL idari para cezası uygulanıyor. İşveren 40 sıvacıyı mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalıştırırsa 20 bin TL idari para cezası ödemek zorunda kalacak. Bu nedenle işveren işyerinde bu mesleklerde çalışan kişilerin belgesi olup olmadığını kontrol etmek zorunda.

10 KASIM İTİBARIYLA ZORUNLU

İlk etapta 10 Kasım’da 65 meslekte daha başlayacak zorunluluk kapsamındaki meslekler için daha sonra ise 2 Kasım 2020’de zorunluluk kapsamına girecek mesleklerde çalışanlar için yeterlilik belgesi alınması çok önemli. 2 Kasım 2020’den sonra iplikçiler, kartonpiyer uygulayıcıları, otomasyon sistemleri programcıları, ağır vasıta tecrübe sürücüleri mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalışamayacak. Örneğin tekstilde 5 yıldır boya operatörü olarak çalışan bir kişi, belge yoksa bugünden itibaren tazminatı ödenerek işten çıkarılabilir.

Tazminatla çıkarılabilirsiniz Belgenin zorunluluk haline geldiği tarihten sonra tebliğdeki mesleklerde istihdam edilen kişilerin belgesi olmadan çalıştırılması halinde işverene idari para cezası uygulanıyor. Eğer işçinin belgesi yoksa işveren geçerli nedenle, yani kıdem tazminatı ödeyerek çıkarabilir. Mesleki yeterlilik belgesi bulunmaması nedeniyle işten çıkarılan işçi, işe iade davası açsa bile bu davayı kazanamayacak ve işine geri dönemeyecek.

Ayrıntılı bilgi için [email protected] mail adresinden sorularınızı sorabilirsiniz.