Vejetaryenler et ya da hayvansal kaynaklı gıdaları hiç tüketmeyen ya da sınırlı olarak tüketen kişiler olarak tanımlanmaktadır. Vejetaryen beslenme biçimleri lakto vejetaryen, ovo vejetaryen, lakto-ovo vejetaryen, vegan vb. olarak sınıflandırılabilmektedir.

Vegan Diyeti Tam Manasıyla Nedir?

Bütün hayvansal gıdaları, et ürünleri, süt ve ürünleri, bal ve yumurta gibi besinler tüketilmemektedir. Bazı veganlar hayvansal kaynaklı olan ürünleri de kullanmamayı tercih eder.

Vegan beslenmesi genellikle beden kütle indeksi, toplam serum ve kolesterol seviyesi ile tansiyonun daha düşük olmasını sağlayarak kalp hastalıkları, hipertansiyon, felç, tip 2 diyabet ve belirli kanser türlerinin vegan olmayanlara kıyasla daha az gözlenmesine yardımcı olmaktadır.

Vegan beslenen kişilerde hayvansal kaynaklı besin tüketmedikleri için vitamin B12, vitamin D, kalsiyum, demir, çinko ve omega 3 yağ asitleri eksikliği görülmektedir.

Vegan veya vejetaryen beslenen bireylerin büyük bir kısmında protein eksikliği görülmemektedir. Bitkisel kaynaklı besinlerin beraber tüketimi ile protein eksikliği önlenmektedir. Aynı öğünde tahıllar, kabuklu yiyecekler ve kurubaklagillerin birlikte bulunması protein ihtiyacını destekler .

Vegan Diyeti ve Kronik hastalıklar

Bitkisel kaynaklı beslenmeye dayalı diyetler düşük vücut ağırlığının sağlanması, kan basıncı, hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıkların kontrolünde ve önlenmesinde olumlu etkiye sahiptir.

Beslenme alışkanlıkları kanserin oluşmasında önemli etmenlerden biridir. Yüksek lifli beslenen veganlarda kolon kanseri görülme riski azalır.

Erkeklerde kolon, prostat ve kalp hastalığı riski daha düşüktür; bu durum yüksek sebze, meyve tüketiminin olumlu etkileri arasında yer almaktadır.

Yüksek lif içerikli beslenen Veganların BKI değerleri normal bir beslenme düzeni izleyen bireyin değerlerinden daha düşüktür.

Daha fazla bitkisel besin, daha az hayvansal ürün tüketimi ile vejeteryan beslenmede kilo kontrolü daha kolaydır. Obezite görülme olasılığı düşüktür.

Vegan diyeti sebze, meyve, baklagiller ve tahıl bakımından yüksek besin ögesi içermektedir. Meyve ve sebzeler potasyum ve liften zengindir.Bu besinlerin etkisi ile kan basıncı düşmektedir.İyi dengelenmiş vegan diyeti yüksek tansiyon üzerine olumlu etki göstermektedir.

Tam tahıllar ve baklagillerin tüketimi diyabet ve insüline dirençli kişilerde glisemik kontrol açısından önemlidir. Posa içeriği yüksek olan vejetaryen beslenme şeklinin diyabetin önlenmesi ve kontrolü üzerine olumlu etkisi bulunmakta tip 2 diyabet riskini önemli ölçüde azaltmaktadır.

Vejetaryanlerde kabızlık, divertiküler hastalık, safra taşı ve romatoidartrit gibi diğer bazı hastalıklar için de daha düşük bir risk olabilmektedir.

Kalp damar hastalıkları için vejetaryen uygulamalar olumlu sonuçlar verir.