Çivil pazarında el emeği ile yaptığı çantaları satarak geçimini sağlayan Ramazan Gürcan satışların azaldığını söyledi.

Uşaklı olan ve her gün başka bir pazarda sergi açan 60 yaşındaki Ramazan Gürcan 7 yaşından beri pazarcılık yaptığını ifade ederek, “Ben çocukluğumdan beri pazarcılık yapıyorum. Babamla birlikte 7 yaşında pazarlara gitmeye başladım. Yaşım 60 oldu ve halen pazarcılık yapmaktayım. Saçlarımı da pazarlarda ağarttım. Çivril’den Kütahya Gediz’e kadar her gün farklı pazarlarda sergi açarak geçimimi sağlıyorum”dedi.

Babasından öğrendiği pazar çantası yapımı ile geçimini sağladığını belirten Gürcan, “Pazar sergilerimde dışarıdan aldığım birkaç çeşit ürün var. Karı çok az olduğu için geçimimi o ürünlerin satışından değil kendi imal ettiğim pazar çantalarından sağlıyorum. Babam pazar çantası dikerdi ben de ondan öğrendim. Kendim evde makinem var dikip satıyorum. Artık kimse eskisi kadar pazar çantası almıyor.” Dedi.

MAKİNELERİN YAPAMADIĞI ÇANTA

Dikilen çantaların yerini el örgüsü çantaların aldığını kaydeden Gürcan, “Diktiğim çantalar eskisi kadar rağbet görmüyor. Son yıllarda insanlar pazar eşyasını taşımak için plastikten yapılan pazar çantalarını tercih ediyor. Makinelerin yapamadığı bir çanta olduğu için tamamen elimde dokuyorum. Günde altı tane falan anca dokuya biliyorum. Satışlar bazı haftalar iyi oluyor bazı haftalar ise yok denecek kadar az oluyor. Tekerlekli pazar arabaları çıktı bizim meslek geri planda kalmaya başladı. Sattığım çantaların parası ile bir pazar çantasını zor dolduruyorum diye bilirim. Yine de çok şükür bu yaşıma kadar bu işten ekmek yedim yemeye de devam ediyorum. Gelecek ne gösterir onu da yaşayarak göreceğiz.”dedi.

Editör: Haber Merkezi