Yemek sonrası iştahı yerinde arkadaş hesabı sayı başına bölünce daha öncesinden tanımadığım bir arkadaş, “Yandım anam” diye bağırdı. “Ben ne yedim ki, bu kadar hesap ödemek zorundayım. Kim ne yedi ise ödesin” dedi. Kendiliğinden ortaya çıkan doğal komik halleri seviyorum. “Yandım anam” diye bağıran arkadaşa adını sordum, “Ali” dedi. Ben de, “Bundan böyle senin adın: Yandım Ali” dedim ve o gün bugündür kendisine, “Yandım Ali” diyorum…

Yandım Ali ile iyi bir arkadaşlığımız oldu, o beni anladı ben de onu. Aradan yıllar geçti arada bir görüşüp konuşabiliyoruz. Günümüzde arkadaşlık olsun, dostluk olsun genelde çıkar ilişkisine dayalı. Menfaat bitince de bitiyor. Gariptir Yandım Ali ile bizim hiçbir zaman aramızda öyle bir durum söz konusu bile olmadı.

Yandım Ali yaşadıklarını anlattı, ben de dinledim. Bazılarını yazdım, bazılarını da nasılsa unutmam diye yazmadım. Arkadaşım Yandım Ali’nin kendine has bir anlatma tarzı ve konuşma ağzı var. Üzücü bir olay yaşamışsa anlatmadan önce, şöyle diyor: “Korkacaksın arkadaş: Allah’tan korkmayandan, kuldan utanmayandan…”

Bir olayı anlatırken söze ayrı bir giriş tarzı var.

Yediği kazıklar ve edinmiş olduğu çok fazla tecrübeler var.

“Düşman arama, anan doğurur” gibi lafları var.

Söylediği daha çok şey var ve ben bunları, Yandım Ali’nin anlattıklarını yazmaya karar verdim. Ola ki bazılarına faydası olur. Benim için de önemli olan insanların yaşadıkları ve yaşama ihtimalinde olanlar…

İnsanların yaşadıkları bazen kader icabı, bazen de geçmişte yaptığımız hatalar. Yıllar önce yapılmış yanlışlar gün geliyor karşımıza kader olarak çıkıyor. İnsanların yaşadığı ortam, eğitim ve yaşama şartları önemli.

Arkadaşım Yandım Ali: Eskiden de çok arkadaşı yoktu, bugün de öyle ve hatta eskiye oranla arkadaşları daha da azalmış durumda. Bunun da belli başlı sebepleri var tabi ki. İçimizde yaşayan aramızda kaç Yandım Ali var, bilmiyorum. Bundan sonra yazılarımda Yandım Ali hatıralarını ve biraz da bakış açısını yazmayı istiyorum.

İçimizde ki kimsesizlerden Yandım Ali’yi, yaşadıklarını, eşini, çocuklarını, hısım ve akrabalarını anlatan bir yazı dizisi. Ben, beni etkileyen insanları ve yaşadıklarını yazmayı seviyorum.

Allah ömür verir de yaşarsam inşa Allah, önümüzdeki günlerde Yandım Ali Hatıraları ile karşınız da sizlerle birlikteyim. Şimdilik hoşça ve sağlıcakla kalınız.