Düzenli tüketilen badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumların kan şekerini olumlu yönde etkilediği gözlemlenmiştir. Ancak yüksek kalori içeriğine sahiptirler. Porsiyon kontrolüne dikkat edilerek tüketilmelidir.

Diyabette dikkat edilmesi gerekenler ve öneriler;

*Meyve yüksek lif içeriği sebebiyle diyabet hastalarına önerilir. Fakat miktarına dikkat edilmelidir. Çok fazla tüketildiğinde şekeri yükseltebilir. Meyvenin yanında kalsiyum desteği (yoğurt, süt, kefir) almak kan şekerini dengelemede oldukça önemlidir.

*Yüksek kolesterol içeren besinlerden ve doymuş yağlardan kaçınılmalıdır.

*Glisemik indeksi yüksek gıdalar ve basit karbonhidratlar tüketilmemeli ya da çok aza indirgemelidir. (toz şeker,reçel, yüksek nişastalı gıdalar, paketli çikolata-gofretler)

*Porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. Tek bir öğünde tabak tabak yemek yerine az miktarda sık sık beslenilmelidir. Uzun süre aç kalmak kan şekerinizi olumsuz etkiler. Önerilen öğün sayısı 3 ana 2-3 ara öğün şeklindedir.

*Özel diyabetik ürünlere ihtiyaç yoktur. Kontrollü ve bilinçli beslenildiğisürece kan şekeri dengede tutulabilir. Yeter ki doğru besinler tercih edilsin.

*Şeker hastalarının tatlı ihtiyaçları olduğu zaman özel hazırlanmış tatlandırıcı ile yapılmış ürünleri ölçülü bir şekilde tüketmeleri hoş görülebilir. Ancak bu ürünlerin de sınırsız ve yüksek miktarlarda tüketilmeleri yine kan şekerindeki değişkenliği artıracaktır. O yüzden küçük miktarlarda özel hazırlanmış tatlılar belli ölçülerde tüketilebilir. Bunların sıklığına ve miktarına mutlaka dikkat edilmesi gerekir.

* Haftada en az 2 kez tüketilmelidir. Kırmızı ete göre daha az yağ içerir ve omega-3 kaynağıdır. Omega-3, diyabeti önlemeye yardımcıdır.

*Kahvaltı öğünü atlanmamalıdır. Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak gün içerisinde kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur.

* Birkaç çalışmada kan şekerini dengelediği saptanan besinler vardır. Bunlar; tarçın, enginar, soğan, kereviz, sirke ve limon suyu.

*Su tüketimi artırılmalıdır. Günde ortalama 2 lt su tüketilmelidir.