Üstelik daha önce bunun tecrübesini de yaşamıştım. Yine yağmurlu bir günde Marmaris yolunda ıslanmasın diye aldığım bir adamla birlikte giderken kaza yapmıştım. Bizde bir şey yoktu ama olan arabaya olmuştu. Tabiri caizse araba haşat olmuştu. Yazık günahtır ıslanmasın düşüncesi ile arabaya aldığım ve hiç tanımadığım o kişi, o gün bana bir hayat dersi vermişti, demişti ki: “Ben seni şimdi şikayet etsem, sen yanarsın. Senin arabana yolcu alma yetkin mi var?”

İnsanlar yaşadıkça tecrübe sahibi olur. Bir şeyi yaşamadan anlamak mümkün mü? Ayağı sağlam adam, ayağı kırık adamın neler çektiğini, hangi acıları yaşadığını bilir mi?

Marmaris yolunda kaza sonrası adamın bana bilgece nasihatlerine rağmen ve üstelik tanımadığım kişileri bir daha arabaya almam sözüne rağmen, adam ıslanmasın sevaptır düşüncesi ile arabaya aldım ve birlikte sohbet ederek yola devam ettim.

Yaklaşık 10 km sonrası adamı evinin kapısına bıraktım ama adam ısrarla bir çayımı iç, yoluna öyle devam et, dedi. Bu kadar çok ısrar sonrası yaşlı adamın davetine icabet ettim. Adamın kızı bir çay getirdi ama içmek ne mümkün, çaydan başka her şeye benziyor. Hani eskiden bulaşık makinesi yokken ya da daha bilinmezken bulaşık suyu hazırlarsın ya, aynen öyle bir şey.

Günümüzde anlam ve ifade olarak belki de unutulduğundan değişti ya. Bir eve görücü gidersin, evin kızı damada bir kahve getirir içinde tuz varsa, kızın ifade etmek istediği: “Bak damat efendi benim gönlümde biri var, sen git kendine başka birini bul.”

Duyduklarıma göre bazıları bunu bir adet sanıyormuş…

Acaba dedim, bu kız da beni kendisini görmeye gelen görücü bir damat olarak mı gördü, bunun için mi böyle bir çay ikram etti? Bu düşünceler içerisinde iken yaşlı adam bir çek getirdi, “Evladım ben bahçenin mahsulünü sattım, karşılığında bu çeki aldım” dedi.

Böyle durumlarda akıllı bir adam ne yapar, der ki: “Amca sen bu çeki ilgili bankaya götür, sor.” Ben ne yaptım, dedim ki: “Amca bu çek sahte, bu çekte keşide yeri yok. Bu çek banka çeki değil, bir matbaa da bastırılmış bir çek.

Nasıl, iyi mi?

Devamını haftaya yazabilmek umudu ile, hoşça ve sağlıcakla kalınız.