72 Seçim bölgesinden seçilen 1’i bağımsız 287 mebustan oluşan 2’nci Büyük Millet Meclisi, 11 Ağustos 1923 günü açılmış, iki gün sonra da Meclis Başkanlığına yine Mustafa Kemal Paşa, İkinci Başkanlığa ise Ali Fuat Paşa seçilmişlerdir. Hükümet Başkanı Fethi Bey olmuş, 23 Ağustos’ta Lozan Barış Anlaşması, TBMM tarafından onaylanmıştır.

9 Eylül 1923 tarihinde, Halk Fırkası’nın kuruluş kararı alınmış, Umumi Reisliğine Mustafa Kemal Paşa seçilirken, İsmet Paşa Umumi Reis Vekili, Recep Peker’de kâtipliğe seçilmişlerdir.

9 Eylül’de kabul olunan ve 104 maddeden oluşan ilk parti tüzüğü, 1927 Kongresinde yenisi yapılıncaya kadar ufak tefek değişikliklerle yürürlükte kalmıştır. Birinci maddede, üç amaç belirtilmiştir. Demokrasi, çağdaşlaşma ve hukuk devleti. İkinci maddede, her türlü ayrıcalığa karşı çıkılmış. Üçüncü maddede, her Türk’ün ve dışarıdan gelip Türk uyrukluk ve kültürünü benimseyen herkesin girebileceği belirtilmiştir. Dördüncü madde de üyelerin tüzük ve programa uyma yükümlülükleri belirtilmiş. Beşinci madde, genel başkanın, mebuslar arasından Büyük Kongrece seçilmesi kararlaştırılmış. Altıncı madde, genel ilkelere karşı olan üyelerin divan kararıyla üyelikten çıkarılacağını anlatmıştır. Yedinci maddeye göre, bu ilkeler ancak Büyük Kongrenin üçte iki oy çokluğuyla değiştirilebilmiştir.

Cumhuriyetin ilk 27 yılı boyunca ülkeyi CHP yönetmiştir. 1924’ten itibaren, Atatürk’ün teşebbüsleri doğrultusunda modernleşmeye doğru önemli aşamalar kaydedilmiştir. İlki Halifeliğin kaldırılması diğeri meclisin egemenliğini temel alan yeni bir anayasa yapılması oluşturulmasıdır. Eğitim, alfabede yenilik ve kıyafet değişikliğini Medeni Kanun takip etmiştir. Bu süreçte itici güç Halkçılık düşüncesi olmuştur. Ulus Devlet olma yolunda önemli adımlar atılmıştır.

Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhuriyet’in kurucu ilke ve değerlerine bağlı, çağdaş bir sosyal demokrat partidir. Değişimin partisidir. Büyük dönüşümlerin partisidir. Cumhuriyet’i kurmuş ve egemenliği halka vermiştir. Çok partili yaşama geçişi ve iktidarın demokratik yollardan el değiştirmesini sağlamıştır. Sosyal demokrasinin ilkelerini ve siyasetini Türkiye’nin gündemine taşımıştır. Siyasi özgürlüklerin temelini oluşturacak bir sosyal devletin kurulması çalışmalarını başlatmıştır.

Atatürk Devrimleri; bağımsızlık tutkumuzun, halkın iradesine, yurttaşın özgürlüğüne ve modernleşmeye dayalı çağdaş bir toplum olma iddiamızın, Cumhuriyet-Laiklik-Demokrasi ideallerini koruma ve geliştirmeye yönelik kararlılığımızın kaynaklarıdır.

Cumhuriyet Halk Partisi, zengin birikimin mirasçısı olarak ülkemizi demokrasiye, refaha ve bilgi toplumuna taşıma kararlılığındadır.