Taşımacılık ve turizm sektöründe faaliyet gösteren işyeriyiz.

0.06.2021 tarihine kadar kısa çalışma ve pandemi ücretsiz izin ödeneklerinden faydalandık. 01.07.2021 tarihi itibarıyla da işyerimiz fiilen kapalı. Eylülden önce de açılacak gibi görünmüyor. Çalışanlarımızdan 01.07.2021-31.08.2021 tarihleri arası ücretsiz izin dilekçesi talep ettik. İşyerimizde yabancı uyruklu çalışanlarımız da bulunmaktadır.

1- Ücretsiz izin süresinde sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler mi?

2- Ücretsiz izin işsizlik ödeneğini etkiler mi?

3- Yabancı işçiler ücretsiz izne tabi olurlar mı?

4857 saylı İş Kanunu’nda ücretsiz izin çalışanın talebine bağlı ve sınırlı olarak düzenlenmiş. Örneğin, kanunun 74. maddesine göre, doğum yapan kadın analık izninin bitiminden itibaren 6 aya kadar ücretsiz izin kullanabiliyor. 56. maddeye göre de yıllık iznini çalıştığı yerden başka bir yerde geçirecek olan çalışan 4 güne kadar ücretsiz izin alabiliyor. Pandemi ücretsiz izni haricinde, işverenin tek taraflı iradesiyle ücretsiz izin kullandırmasına ilişkin bir düzenleme İş Kanunu’nda yer almıyor. Ancak tarafların anlaşması ile ücretsiz izin kullandırılması söz konusu olabiliyor. Paylaştığınız bilgiye göre siz de çalışanlardan ücretsiz izin talebi dilekçesi alarak, ücretsiz izin uygulamaya başlamışsınız.

Bu genel değerlendirme ve tespit sonrası sorularınızın yanıtına geçersek;

1- 4/a (SSK) kapsamındaki sigortalıların 4857 sayılı İş Kanunu’nun 56. ve 74. maddeleri ile diğer iş kanunlarında ücretsiz izin sayılan süreler haricinde ayrıca bir takvim yılı içerisinde toplam bir ayı aşmayan ve işverenlerince belgelendirilen ücretsiz izin sürelerinde genel sağlık sigortalılıkları devam eder ve bu sürelerde sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.

2- İşsizlik ödeneğine hak kazanmak için aranan, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 günde hizmet akdine tabi olunması koşulunun sağlanmasında, ücretsiz izinli sayılan bu süreler kesinti sayılmaz. Diğer bir deyişle, işsizlik ödeneğini etkilemez.

3- Yukarıda yapılan açıklamaların tümü, yabancı uyruklu çalışanlar için de geçerlidir.