Taliban işgalin den kaçmak için yıllarca Abd emperyalizmine hizmet eden onlar için çalışan Mühendis vs. Afganlıları Abd’nin gönderdiği kargo uçağına alıp, diğerlerinin ise uçağa binmek için birbirlerini ezerek kurtulma çabalarını, uçağın tekerlerine tutunarak kaçmaya çalışırken havalanan uçaktan düşerek öldükleri görüntüler izlemişsinizdir.

Görüntüler de Bir tane kadın veya çocuk gördünüzmü? Bu durum bile oradaki yaşantıyı çok güzel anlatıyor. Afganistan Millet olma bilincini ve birlikteliği sağlayamadığı için bu hale gelmiştir.

Sözde şeriat getireceğini söyleyen Talibanın Kabili işgalinden sonra Basından okuduklarımıza göre ilk işi kadınlara sokağa çıkma yasağı getirmek, evli kadınlara eşleriyle beraber olmak şartıyla günde 3 saat sokağa çıkmalarına izin vermek, Hayatın her alanından soyutlanan kadınların çalışması, kız çocuklarının okula gitmesi ve eğitim alması tamamen yasaklanmak. Kadınlara peçe zorunluluğu erkeklere ise takke ve sakal mecburiyeti getirmek. Sakalını kesenler için 6 aydan başlamak üzere hapis cezası verildi. Yüzü görülen kadınlar kırbaçlandı. Afganistan Televizyonu’nun yayını durduruldu. Fotoğraf dâhil her türlü görsel yayın ve müzik yasaklandı.

Afgan Gazeteci Nazira Karimi’nin CNN Türk’e verdiği röportajda; Ben Taliban’dan çok çektim. Ülkemden kaçmak zorunda kaldım. Şimdi Taliban değiştiğini söylüyor ama ben buna inanmıyorum. Oradaki kadınlarla konuştum. Hepsi çok üzgün, korkmuş durumda ve gelecekleri konusunda umutsuzlar. Keşke Atatürk’ü daha çok dinleselerdi, onun yolundan gitseydik. O zaman bunları yaşamazdık” dedi.

Osmanlının işgal yılların da Türk Milleti, Millet olma bilinciyle birlik olmuş Ülkemizi işgal eden İngiliz, Fransız, İtalyan, Yunan gibi dış düşmanlara ve içerdeki bunların kuklalarına karşı koymak için Türk Milletinin bağrından Denizlili Müftü Ahmet Hulusi Efendi, Kahramanmaraşlı Sütçü İmam, Erzurumlu Nene hatun, Gaziantepli Şahin Bey. Gördesli Makbule, Kahraman Kazanlı Satı Çırpan, Erzurumlu Nezahat Onbaşı, Aydınlı Yörük Ali, Samsunlu Sıtkı hoca gibi ismini sayamadığımız nice kahraman atalarımız çıkmıştır. Başbuğ Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bitap hale düşen Osmanlının küllerinden Türk Milletiyle birlikte Türkiye Cumhuriyetini kurmuştur.

Başbuğ Atatürk, kadınlarla ilgili “Türk kadını sen omuzlar üstünde göklere yükselmeye layıksın” ifadelerini kullanmıştır. Toplum da 2, sınıf hatta 3, sınıf kategoride olan Kadınlar için Medeni Kanunla erkeğin çok eşlilik ve tek taraflı boşanma hakkına ilişkin düzenlemeleri kaldırmış ve kadınlara boşanma, velayet gibi haklar sağlamış. Kadın ve erkek aynı oranda miras hakkına sahip olmuştur. Böylece kadınlar aile ve toplum hayatında erkeklerle eşit bir statü kazanmıştır. Kadınların görev alamadığı Doktor, Avukat, Hakim gibi bir çok meslek dalın da çalışmalarının önünü açmış, Seçme ve seçilme hakkını vererek, Oy kullanma, Milletvekili, Belediye Meclis üyesi olmalarını sağlamıştır.

Atatürk’ü sevmeyen kadınları hiç anlayamıyorum. Talibanın Afgan işgaliyle kadınların yaşadıklarını haberler de, sosyal medya da gördükçe bazı şeyleri anlamaları daha kolay olur diye düşünüyorum.

Türk Milleti Kürt, Laz vs. alt kimlik, Alevi Sünni kışkırtmalara, Emperyalist devletlerin oyunlarına gelmeden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak birlikte hareket ettiği sürece kimse bizi bölemez parçalayamaz. Gün geçtikçe Atatürk’ün değeri daha iyi anlaşılıyor. Muassır medeniyetler seviyesine çıkmak istiyorsak Atatürk ilkelerine daha çok sarılmalıyız.

Ne Amerika, Ne Rusya, Ne de kızıl Çin. Her şey Türk tarafından, Türk’e göre, Türk için! Türk Milleti olarak bir olalım birlik olalım.

“Men talegafletehu, Zaledevletehu” Gafleti derin ve uzun olanın Devleti yok olur.