Babası dedesinden, o da babasından devraldı. Çivril’de Ramazan topu geleneğini Evren ailesi bireyleri yaşatıyor.

Çivrilliler 50 yıldır onların attığı top ile orucunu açıyor. Beş yıldır ‘Ramazan Topu’ atan Güngör Evren “ben babamdan devraldım o da babasından. Ben yaşlanınca oğlum devam edecek.” dedi.

ÜÇ NESİLDİR GELENEĞİ YAŞATIYORLAR ÜÇ NESİLDİR GELENEĞİ YAŞATIYORLAR

Habibi Acem türbesinin de bulunduğu höyük üzerinden 50 yıldır Ramazan Topu atan Evren ailesi ‘Ramazan Topu’ geleneğini yaşatıyor. Ramazan topu patlatmaya dedesi Ali Evren’in başladığını anlatan Güngör Evren “dedem rahmetli Ali Evren 1970’li yıllarda gönüllü olarak Ramazan topunu atmaya başlamış ve 20 yıldan fazla her ramazan ayında da bu işi yapmış. Yaşlanınca görevi babam devralmış. Kimse bir şey demeden dedemin kaldığı yerden hiç aksatmadan her yıl o da topu atmış. Uzun yıllar yaptıktan ve yaşlandıktan sonra da görevi ben devraldım. Bu iş bizim ailenin görevi gibi bir şey oldu. Her yıl Ramazan ayı geldiğinde hazırlığımı yaparım ve 30 gün hiç aksatmadan Ramazan topunu atarım” dedi.

Önceden kara barut vardı şimdi ses bombası

Dedesinin Ramazan Topu attığı zamanlarda barut kullanıldığını ve işin daha çok dikkat istediğine dikkat çeken Güngör Evren “biz küçükken dedem iftar saatinden önce barut ve bez parçalarını hazırlar topun olduğu tepeye çıkardı. Etrafına kimseyi yaklaştırmaz izlemek isteyenleri de belli bir mesafede tutardı. O zamanlar barut kullanılıyordu. Babamda barut kullandı. Ben başladığım zamanlar bir ya da iki defa barut kullandım sonra ses bombası kullanmaya başladık. Havai fişek tarzında ki ses bombaları yine topun içinden atılıyor. Daha zararsız ve tehlikesi az” dedi.

Şartlar uygun olursa Benden sonra oğlum devam eder

Ramazan Topunu, geleneği yaşatma adına devam ettirdiklerini ifade eden Güngör Evren “3 kuşaktır bu işi gönüllü olarak sürdürüyoruz. Dedemiz babamız gelenek yaşasın diye beklenti içine girmeden bu işi yıllarca yaptı. Bende sağlığım vaktim el verdiği sürece devam edeceğim, inşallah benden sonra da oğlum bu geleneği sürdürür ve yaşatır” dedi.

Editör: Haber Merkezi