Bu kurallar evde ya da çevrimiçi satranç oynarken geçerli olmak zorunda değildir ama kuralları uygulayarak çalışmayı faydalı bulabilirsiniz.

Dokunduğun Taşla Oynamak – Eğer bir oyuncu taşlardan birine dokunursa ve dokunduğu taşla yapabileceği geçerli bir hamlesi varsa, oyuncu bu taşla oynamak zorundadır. Eğer oyuncu rakibinin bir taşına dokunursa bu taşı almak zorundadır. Tahtadaki bir taşa sadece düzeltme amacıyla dokunacak bir oyuncu önce “düzeltiyorum” diyerek rakibine amacını bildirmelidir.

Satranç Saatleri ve Süreölçerler – Çoğu turnuvada her hamlede değil, her oyunun tamamında harcanan zamanı düzenlemek için satranç saatleri kullanılır. Bütün oyun için her oyuncuya eşit süre verilir ve oyuncular bu süreyi nasıl kullanacaklarına kendileri karar verirler. Bir oyuncu hamle yapınca rakibin saatini çalıştırmak için bir düğmeye basar veya bir kolu ittirir. Bir oyuncunun süresi biter ve rakibi sürenin bittiğini bildirirse, süresi biten oyuncu oyunu kaybeder (bu durumda rakip şah mat etmek için yeterli taşa sahip değilse maç beraberlikle sonuçlanır).

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Satrançtaki en iyi ilk hamle nedir?

Üzerinde genel kabul görmüş bir tek bir iyi hamle olmasa da, tahtanın merkezini ele geçirmek için bir an önce çaba sarf etmek önemlidir. Bu da pek çok oyuncunun merkezdeki erlerinden birini (yani şahın veya vezirin önündeki) iki kare ileriye, dolayısıyla 1. d4 veya 1. e4 hamlelerini oynamalarına sebep olmaktadır. Bazı oyuncular 1. c4 veya 1. Af3 tercih etmektedir. Diğer hamlelerin çoğu bunlar kadar iyi değildir. Bobby Fischer şah eriyle 1. e4 oynamanın en iyi açılış hamlesi olduğunu düşünürdü.

Satrançta ilk hamleyi hangi renkli taraf yapar?

Beyaz taşlarla oynayan oyuncu her zaman ilk hamleyi yapar.

Erler geriye doğru hamle yapabilir mi?

Erler geriye doğru hareket edemez. Öte yandan, bir er tahtanın karşı tarafına ulaştığında, o eri farklı bir taşa (örneğin vezir gibi) terfi ettirmeniz gerekir. Daha sonra, terfi eden er, terfi ettiği taş gibi hareket edecek ve geriye doğru da hamle yapabilecektir.

Satrançta aynı hamlede birden fazla taş hareket ettirilebilir mi?

Hamle sizde olduğunda her seferinde bir taşla hamle yapabilirsiniz – bir istisna haricinde! Rok yaptığınızda aynı hamlede hem şahı hem de roku hareket ettirirsiniz.

Satrançtaki en önemli taş hangisidir?

Satrançtaki en önemli taş, şahtır. Şahınızı kaybederseniz, oyunu kaybedersiniz. Öte yandan, en kuvvetli satranç taşı vezirdir.

Satranç ne zaman icat edilmiştir?

Satrancın kökenleri tam olarak belli değildir fakat çoğu kişi yaklaşık olarak iki bin yıl önce Hindistan’da oynanan eski satranç benzeri oyunlardan türediğine inanmaktadır. Günümüzde bildiğimiz satranç oyunu Avrupa’da popüler olduğu 15. yüzyıldan beri mevcuttur.

Satranç tarihindeki en uzun oyun hangisiydi?

Gelmiş geçmiş en uzun turnuva satranç oyunu (hamle sayısı olarak) Nikolić ile Arsović arasında Sırbistan’ın Belgrat şehrinde 1989’da oynanmıştır.

Satranç notasyonu nedir?

Notasyon, satranç oyunlarını bitirdikten sonra analiz edebilmemiz için icat edilmiştir. Notasyon sayesinde oyunun tamamını yazılı olarak kaydedip istediğimiz kadar çok defa yeniden oynayabilmemiz mümkündür. Tek dikkat etmemiz gereken şey, hamlelerimizi ve rakibimizin hamlelerini doğru yazdığımızdan emin olmaktır.

Satranç Notasyonu

Satranç notasyonu tüm oyunlarınızı saklayabilmenizi sağlar…

Her karenin bir koordinatı vardır ve her taş bir harfle temsil edilmektedir (At için A, Fil için F, Vezir için V, Kale için K ve Şah için Ş).

Satrançtaki amaç nedir?

Satranç alternatif renklere sahip 64 kare içeren bir tahtanın karşılıklı taraflarındaki iki rakip arasında oynanan bir oyundur. Her oyuncunun 16 adet taşı vardır: 1 şah, 1 vezir, 2 kale, 2 fil, 2 at ve 8 piyon.

Satranç materyali

Oynamaya başlamak için ihtiyaç duyduğunuz şeyler bir satranç tahtası, 2 oyuncu ve 32 taştan ibarettir.

Oyunun amacı diğer şahı mat etmektir. Mat, şahın ele geçirileceği bir pozisyonda (şah çekilmiş durumda) olması ve ele geçirilmeden kaçamaması durumunda gerçekleşir.