Trafik cezaları, trafik kurallarına uymayan vatandaşlar hakkında tanzim olunan yaptırımı ifade etmektedir. Bu kapsamda idari para cezası, ehliyete el konularak trafikten geçici süreliğine men edilmek gibi çeşitli yaptırımlar bulunmaktadır.

Trafik cezaları tanzim olunduktan sonra, kişilerin bu cezadan haberdar olmasının ardından 15 gün içerisinde, trafik cezasına sebep olan ihlalin gerçekleştiği Sulh Ceza Hakimliği nezdinde trafik cezasına itiraz edilebilmektedir. 15 gün içerisinde itiraz edilmez ise trafik cezası kesinleşecektir. Ayrıca, trafik cezasının öğrenilmesinden sonra vatandaşlar, trafik cezalarını indirimli ödemek adına erken ödeseler bile Sulh Ceza Hakimliği nezdinde itiraz edebilmeleri mümkündür.

Uygulamada sıklıkla itiraz konusu olan hususlar ise;

Radar uyarı levhası olmaksızın yapılan hız kontrolü sonucunda kişi hakkında herhangi bir cezai işlem uygulanmış ise Yargıtay kararlarına da yansıdığı üzere cezanın iptali mümkün olmaktadır.

Kişi hakkında uygulanan cezada herhangi bir delil( fotoğraf, video görüntüsü) bulunmuyorsa itiraz üzerine tanzim olunan cezanın iptali mümkün olmaktadır.

Plakaya kesilen cezalar, KTK yönetmeliği gereği 10 gün içerisinde ilgili kişiye tebliğ edilmelidir. 10 gün içerisinde tarafınıza tebliğ olmayan trafik cezaları, gecikmiş tebliğden sonraki 15günlük itiraz süresi içerisinde itiraz edilmesi halinde yine itiraz kabul olunarak mevcut idari yaptırımın iptali yönünde kararlar verilmektedir.

Son olarak, alkollü olunmadığı halde alkolmetre ölçümüne göre alkollü olduğunuz tespit edilirse, vakit kaybetmeksizin kanınızdaki alkolü tespit ettirerek çıkan sonuca göre itirazın kabul olduğu mevcut kararlar da bulunmaktadır.

Sulh Ceza Hakimlikleri nezdinde usule uygun olarak yapılan itiraz üzerine Mahkeme, yargılama için gerekli prosedürleri genellikle dosya üzerinden tarafları dinlemeksizin yapar. İtiraz üzerine görülen yargılama, genellikle 1 ay gibi kısa bir süre içerisinde sonlanıp karara varılmaktadır.

Son olarak Fahri trafik müfettişlerince tanzim olunan cezalara değinmek gerekmektedir. Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 9/e maddesinde “araç durduramaz, sürücülerle muhatap olamaz, belge veya evrak kontrolü yapamaz” hükmü yer almaktadır. Fahri müfettişler, trafikte tespit ettikleri durumları tutanağa bağlayıp delilleriyle birlikte trafik polislerine teslim etmekte , trafik polisleri de cezanın uygun olup olmadığını kontrol ettikten sonra cezai işlemi uygulamaktadırlar. Bununla birlikte her ne kadar fahri trafik müfettişlerinin kimlikleri gizli olup kişilerle muhatap olmaları yasak olsa da bu hususların denetimini ortadan kaldıracak şekilde uygulamaların yapılabileceği anlamını taşımamakta olup günümüz teknolojik imkânları değerlendirilmek suretiyle denetime imkân verecek delillerin ortaya konulmasının gerekmektedir. Eğer delil sunulmazsa fahri müfettişlerin de hangi amaçla cezayı kestiği ve gerçekten cezaya konu suçun işlenip işlemediğinin belirlenmesi mümkün olamayacak, dolayısıyla devletin denetim mekanizmasını çalıştırılamamış olacaktır. Sonuç olarak; hakkınızda delil olmaksızın tanzim olunan trafik cezası var ise itiraz üzerine cezanın iptali sağlanmaktadır.