Tatil öncesi fazla kilolarından kurtulmanın verdiği özgüvenle tatile çıkılır. Tatildeki hayat ev hayatı gibi değildir. Geç yatıp geç kalkma ve öğünlerde aksama/ atlama olur. Uykuda geçen sürenin artmasıyla hareket kısıtlanır. Her şeyin sınırsız olduğu açık büfelerdeşunun da bunun da tadına bakayım derken porsiyonlar çok fazla büyür. Denize girip çıktıkça cips, kola, çikolata, çerez, alkol, dondurma gibi atıştırmalıklar fazla kaçırılabilir. Karbonhidrat ve yağ alımının artması, gezip dolaşırken tuvalet sıkıntısını dert edip su tüketiminin de azalması muhtemeldir. Tüm bunların sonucu bir haftalık tatil 3-5 kilo fazlalıkla dönebilir.
Tatil sonrası adaptasyon güçlüğü oldukça olağandır burada yapılması gereken paniklememektir. Bu kilolar vücuda daha yapışmamış olduğundan olabildiğince çabuk eski düzene dönmeye gayret edilmelidir. Yeterli çaba gösterildiğinde 2-3 hafta içinde bu kilolardan kurtulmak daha kolaydır. Ancak bu süreç ertelendiği kadar vücut direnç gösterebilir.
Bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktaların başında eski beslenme düzenine dönmek gelir. Vücut tatildeki gibi beslenmek isteyebilir ama burada kararlı olmak gerekir. Bir müddet hazır gıdalar ve paketli ürünlerden, fastfooddan, hamur işlerinden uzak durmak gerekir. Akşam yemeklerinde zeytinyağlı hafif sebze yemekleri tüketilmeye özen gösterilmeli, ara öğünler mutlaka tekrar yapılmaya başlanmalıdır. Kilo vermede en büyük yardımcılarımızdan birinin ara öğün yapmak olduğu hatırlanmalıdır.
Bu dönemde günlük yediklerinizi yazmanız da tatilde aldığınız kiloları vermenizde oldukça yardımcı olacaktır. Yapılan araştırmalar diyet günlüğü tutmanın günlük tüketilen besinleri %30 oranında azalttığını göstermektedir.
Su tüketiminin istenen düzeye (ağırlığa göre kilogram başı 25-30 ml) tekrar çıkartılması metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olacağı gibi tatilde oluşan ödemin de atılmasına yardımcı olacaktır. Açık havada yürüyüş yapmak fiziksel aktiviteyi artırarak hücrelerin daha fazla oksijene kavuşmasını sağlarken fiziksel ve ruhsal olarak da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
Tatilinizi fazla kilolarla bitirmiş olabilirsiniz ama bütün yıl bir haftayı beklediniz, tadını çıkardınız sonrasında telafisini de yaparsanız aniden aldığınız fazla kilolarınızdan kurtulursunuz.
Sağlıklı günler dilerim.