MAHALLELİYE MECLİS ÜYESİNDEN DESTEK

Çivril Gürpınar Mahallesinde taş ocağının genişletilmesi yönündeki girişimler vatandaşlar tarafından protesto edildi.

Gürpınar mahallesinde yaklaşık dört yıl önce faaliyete başlayan mıcır ve kireç tesisin genişletileceğini duyan yaklaşık 300 mahalle sakini eylem yapmak için işletme sahasına gitti.

İddialara göre Kanada’lı Eldorado Gold altın madeni şirketinin Türkiye temsilcisi olan Tüprag tarafından Gürpınar Mahallesinde açılmış mevcutta iki tane maden ocağı bulunurken genişletmek adı altında bir üçüncü maden ocağını mahallenin 3 km yakınında bulunan Andıkini mevkiine yapacak.

Akdere mevkiinde mıcır ve kireç ocağı bulunan TÜPRAG Maden şirketinin ÇET raporunu aldığını iddia eden vatandaşların protestosuna MHP’li Çivril Belediye Meclis Üyesi Ekrem Çulha da destek verdi.

SU KAYNAKLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gürpınar’a adını veren su kaynaklarının bir bir yok olduğunu ve yeni açılacak maden ocağı ile tamamen Gürpınar’ın susuz kalma tehlikesi ile burun buruna geleceğini ifade eden Ekrem Çulha; “İki tane maden ocağı ile bu şirket mahallemizde 4 yıldır faaliyet gösteriyor. Dinamit patlatarak maden ocağını işleten firma yer altı sularımızın yok olmasına neden oluyor. Her patlattığı dinamit ile yer altı su kaynaklarımızın ya daha derinlere kaçıyor yada yönü değişiyor. Sadece bizim değil Pınarbaşı ve Sivaslı’ya kadar uzanan yeraltı suyumuz daha derinlere gitti. Bu şirket gelmeden önce bir metre gibi yüzeysel bir derinlikte bulunan sularımız şimdi 3 metrelere indi. Suyumuzun dörtte üçü ise kayboldu. Maden ocaklarının iş sahası içindeki katledilen ağaçlar hariç çevresinde bulunan ve tozunun ulaştığı alanda tüm ağaçlar zarar görmüş durumda.” dedi.

“TAŞ OCAĞI İSTEMİYORUZ”

BULKAZ DAĞIMIZI KATLETTİRMEYECEĞİZ

Yasal haklarını sonuna kadar savunacaklarını ifade eden Çulha; “Mevcuttaki Akdere mevkiinde bulunan bu iki taş ocağının yeraltı sularımıza ve çevreye verdiği bu zararı gördükten sonra merkeze 3 km’lik mesafede bulunan Andıkini mevkiine yeni bir taş ocağının açılmasına mahalle olarak izin vermemiz mümkün değil. Avukatlarımız kanalı ile gerekli itirazlar yapılacak ve yasal süreci başlatacağız. ÇET raporunun iptali için Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gerekli itirazlarda bulunuldu. Bulkaz Dağımızın katledilmesini istemiyoruz.” dedi.

Andıkini Mevkiinde yeni açılmak istenen taş ocağını protesto eden mahalle sakinleri
arazilere, ekili ürünlere, ağaçlara ve mahalleye büyük zarara uğratacağını belirterek “Biz köyümüzde taş ocağı istemiyoruz. Taş ocağı bizim huzurumuzu bozar. Yasal yollardan gerekli girişimlerde bulunacağız. Biz burada iş makinelerinin gelip ocak açmalarına da izin veremeyeceğiz. Yerleşimimiz önceden başka yerdeyken suyun başı olduğu için buraya Gürpınar’a yerleşmiş atalarımız. Yüzyıllar boyu suyun olduğu yerde hayat vardır diyerek suyun peşinden burada gelmişler. Eğer burada taş ocağı yapılırsa bizim yer altı sularımız ortadan kaybolacaktır. Bakanlığın da Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden de haberi var. Toplantılarda da bunları ifade ettik. Ama ne yazık ki başımızdaki idareciler, sermaye şirketleri üç kuruş daha fazla para kazanabilmek için bu canım doğayı katletmek istiyor. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Biz buraya taş ocağı yaptırmayacağız.” dediler.

BOMBA İMALATINA ÇEVİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Bölgede maden sahası istemediklerini söyleyen mahalle sakinleri “Etrafınızdaki ağaçlara bir bakın. Bu ağaçları Gürpınar halkı yetiştirmiştir. Bu ağaçları kimse bizim elimizden alamaz. Bunları elimizden almaya kalkarlarsa traktörlerle gelir makinelerini darmadağın ederiz. Diğer geldiğimizde traktörlerle geleceğiz. Yabalarımızla geleceğiz. Bunu unutmasınlar. Bizim bu güzel yerimizi bomba imalatı gibi bir yere çevirmesine izin vermeyeceğiz. Bunu böyle bilsin İdarecilerde, bakanlarda. Yaklaşık 4 yıldır faaliyette bulunan saha doğal hayatımızı ve su kaynaklarımızı daha çok zarara uğratacaklar.” dediler.

Mahalle sakinlerinden yaşlı bir teyze ise; “Bizi koruyan, doyuran bu dağ. Çoluğumuz, çocuğumuz var bizim. Bu dağı kimseye vermeyiz biz. Bizi öldürsünler.” Dedi.

Yaptıkları basın açıklamasının ardından “Taş ocağı istemiyoruz” diyerek slogan atan Gürpınar Mahalle sakinleri olaysız bir şekilde dağıldı.

Editör: Haber Merkezi