CHP İlçe başkanı Bedri Ataş “AKP Çiftçiyi günden güne öldürüyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Çivril ilçe başkanı Bedir Ataş AKP ‘nin çiftçiyi bitirdiğini belirterek “dünyada tarıma ihtiyaç artarken AKP Türkiye’de çiftçiyi bitiriyor” dedi.

AKP hükümetinin tarım politikalarını eleştiren CHP Çivril İlçe başkanı Bedri Ataş hasat zamanı gelmesine rağmen Çivrilli çiftçilerin yüzünün gülmediğini belirtti. Gazetemize yaptığı değerlendirmede halkın her kesiminin mutsuz ve huzursuz olduğuna dikkat çekerek “ülke olarak her yaş her meslek her kesim huzursuz ve önünü göremiyor. Ülke olarak günden güne kötüye gidiyoruz. Bunun yanında salgın ve savaşla birlikte tüm dünyanın büyük önem verdiği tarım sektörü ise can çekişiyor ve ülkenin birçok bölgesinde ölmüş durumda” dedi. Tarımın her ülke için vazgeçilemez bir yaşam kaynağı olduğunu belirten Ataş “bir zamanalar Avrupa’nın tarım merkezi olan kendi kendine yetebilen bir ülkeyken son 20 yılda uygulanan yanlış politikalar yüzünden yerli çiftçimiz bitti. Mazot ve girdi maliyetleri yüzünden artık kimse tarımla uğraşmak istemiyor ve arazilerini satmak zorunda kalıyor. Bir ülkenin gelişmişliğinin en büyük göstergelerinden birisi de yetiştirdiği ve ürettiği ürünlerle ölçülür. Geldiğimiz noktada insanlar kendi yiyecekleri domates ve meyveyi bile yetiştiremez duruma geldi” dedi.

ANADOLU’YU BIRAKIP AFRİKA’DA TARIM YAPIYORLAR

AKP hükümetinin uyguladığı yanlış tarım politikalarının neticesi olarak Afrika’da tarla kiralamaya başladığına dikkat çeken Başkan Ataş “ kendi toprağını yabancılara peşkeş çeken ve çiftçisini her geçen gün nefesini kesen hükümet çareyi Afrika’da aramaya başladı. Oralarda yapacağı tarım maliyetini burada çiftçiye destekleme olarak verse bazı ürünleri sübvanse etse hem çiftçi rahat nefes alır hem de ülke kalkınır ve ürettiği birçok ürünü ihraç eder. Bugün Türkiye tarım ülkesi olmasına rağmen samandan ete kadar birçok ürünü dışardan alarak çiftçisine bir darbe daha vuruyor” dedi.

CEP DELİK CEPKEN DELİK

Tarım yapmayı bırakan çiftçi sayısı ve çiftçi borçlarına dikkatleri çeken Ataş, “Cep delik, cepken delik, kol delik, mintan delik, yen delik, kaftan delik, kevgir misin be kardeşlik ! AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 2 milyon 589 bin çiftçinin toplamda 2,4 milyar lira olan banka borcu, çiftçi sayısı 2,1 milyona düştüğü halde, bugün 185 milyar liraya ulaştı. Bütün dünya çiftçisini desteklerken AKP, çaresiz çiftçiyi, kredi kullandırarak, borçlandırarak krize sürüklüyor. Bu öngörüsüzlük nedeniyle üretmek yerine ithalata para aktarılıyor. Yani, bu borç ödenemez! Çözüm var mı?

Var.

Bu borçlar ödenecek şekilde yeniden yapılandırılmaz ise çiftçi yine haciz kıskacına girecek. Tarlasını, traktörünü hatta evini kaybedecek. Bugün, Çiftçi örgütlü olmadığı için çığlığı duyulmuyor. Çiftçi üretmezse bu tablo daha da ağırlaşacak ve ülkemiz gıda krizi ile baş başa kalacak. Yeni hasat yılı öncesi verilere göre; kuru tarım yapılan yerlerde rekolte düşecek. Sulu tarımda bir dönümde 600 kilonun üstünde ürün alınırken kuru tarımda 270 kiloda alınıyor. Öyle olunca da çiftçi yaptığı masrafı ne yazık ki kurtarmıyor. Mazot geçen yıl 6.73 Bugün 22 lira Gübre fiyatları bir yılda yüzde 342 artınca çiftçi eskisi kadar gübre atamadı. Ne taban gübre ne de üst gübre attı. Durum vahim…”

Editör: Haber Merkezi