Çivril’de tarımla geçimini sağlayan yaklaşık 20 çiftçi geçen yıllara oranla artan mazot, gübre ve ilaç masraflarından dolayı tarla ve meyve ağaçlarını ilaçlayamıyor.

TARIM CAN ÇEKİŞİYOR

Ekilebilir 496 bin 770 dekar arazi ile Ege bölgesinin en büyük ovalarından Çivril ovasında bahar sezonu ile birlikte sıkıntılar da başladı. Mazot ve gübre maliyetleri yüzünden ağaç ve arazilerine yeteri kadar ilaç atamayan çiftçiler rekolte ve kalitenin düşeceğini ifade ederek “bu sene meyve de sebze de bulmak çok zor” dediler.

TARIM CAN ÇEKİŞİYOR

Çivril’de zirai ilaç bayiliği yapan Ali Atar çiftçilerin 2022 yılında geçen yıllara göre daha az gübre kullandıklarına dikkat çekerek “ege bölgesinin en büyük ovası Çivril’de maalesef çiftçilerimiz bu sene olması gerektiği gibi taban gübrelerini kullanamadı. Ya da muadil ürürüler kullanmak zorunda kaldı. Geçen yıllarda 120 lira olan bir çuval gübre bu sene 700 lira olunca birçok çiftçi ürünün tabana gübre atmadan ekmek zorunda kaldı. Bu da ürün kalitesi ve rekoltesini olumsuz yönde etkileyecek “dedi.

BİRÇOK ÇİFTÇİ GÜBRESİZ EKİM YAPTI

TARIM CAN ÇEKİŞİYOR

Meyve ve tarım ürünleri yetiştiriciliği yapan birçok çiftçinin göktaşı ve bordo bulamacı bile atmakta zorlandığını belirten bazı üreticiler “Çivril gibi sulak ve verimli bir ova da bile çiftçiler eğer girdi maliyetlerini karşılamaktan korkarak olması gerektiği gibi ekim yapamıyorsa ülkede tarımın geldiği nokta çok üzücü” dedi. Çiftçilerin göktaşı atmakta bile zorlandığını ifade eden üreticiler “ağaçlar erken uyanmasın, soğuktan etkilenmesin diye atılması gerek, göktaşı bile mazot fiyatları yüzünden çiftçiyi zorluyor. Çiftçilerin büyük bir kısmı bu işlemi yapamaz da ağaçları soğuk etkilerse bu sene meyve yemek hayal olur” dediler. Arpa, buğday, haşhaş, çekirdek gibi ürünlerin ekiminde de bir çok çiftçinin taban gübresi kullanmadığını ifade eden çiftçiler “Çivril’de bir çok çiftçi ekim yaparken kök gübresi atmadı, atamadı. 50 – 60 yıl öncesine döndük ve tarlayı sürüp arpamızı buğdayımızı ektik, tarladan ne çıkar kimse bilmiyor. Gübresiz tarım yapmak kumar oynamak gibi” dediler.

MEYVE DE ZARALI GÖRÜNCEYE KADAR MÜDAHALE EDİLMİYOR

Meyve ağaçlarına atılması zorunlu olan bazı ilaçların bile artık zamanında atılamadığını belirten üreticiler “elma, şeftali, kiraz gibi meyve ağaçlarına atılması zorunlu zararlılarla mücadele ilaçları var. Birçok çiftçi bunların zamanı gelemsine rağmen zararlıyı ya da olumsuz bir durum görünceye kadar ilaç atmıyor atamıyor” diyerek maliyetlerin yüksekliğine tepki gösterdiler.

ÇİFTÇİYE İKİNCİ DARBE YOLDA

Zamanında atılamayan ve eksik yapılan gübrelemeden dolayı Çivril’de yetişen bir çok tarım üründe bu yıl rekolte ve kalite düşüklüğü yaşanmasından endişe den çiftçiler “gübre ve ilaç fiyatları yüzünden mali sıkıntı yaşayan bir çok çiftçi hasat zamanında ürününü satamayınca ikinci darbeyi yiyecek. Bu önce Denizli ekonomisi sonra ülke ekonomisine zarar” dedi.

496 bin dekar ekilebilir alan ile Ege bölgesinin en büyük ovalarından Çivril’de 250 bin 871 ton elma, 51 bin 919 ton şeftali, bin 790 ton kiraz, 25 bin ton domates, bin 300 ton haşhaş, 11 bin 110 ton arpa, 6 bin 233 ton ayçekirdeği, 14 bin 613 ton buğday üretimi yapılıyor.

Çivril Ziraat Odası ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne kayıtlı yaklaşık 18 bin çiftçi bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi