Zengin sofra kültürüne sahip Türkiye’nin en büyük lezzetlerinden biri olan Tandır ekmeği, zahmetli olmasına rağmen sofraların baş tacı olmaya devam ediyor.

Çivril Kaymakamı 5 Çocuğun Son Anda Kurtulduğu Eve Gitti! Çivril Kaymakamı 5 Çocuğun Son Anda Kurtulduğu Eve Gitti!

Çivril’de pişen tandır ekmeği damak çatlatıyor. Ağrı’lı vatandaşların evlerine kurduğu toprak tandır fırınında her hafta pişirilen ekmek sofraların vazgeçilmezi.

TANDIRIN TADI ZAHMETİNE DEĞİYOR TANDIRIN TADI ZAHMETİNE DEĞİYOR

Yıllar önce Çivril’e göç eden ve hayatlarını Çivril’de sürdüren Ağrı’lılar, yemek kültürü ve tandır ekmeklerinden vazgeçmiyorlar. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin yemek kültürünün en önemli tüketim maddelerinin başında yer alan tandır ekmeği Çivril’de de sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Uzun yıllardır Çivril’de yaşayan Baş ailesi her hafta, evlerinde yaptıkları tandır fırınında ekmek yapıyor. Dondurucularda muhafaza edilen ekmekler uzun süre tazeliği ve tadını koruyor.

Ekmek yapmayı da fırın yapmayı da annemden öğrendim

Evin büyüğü ve tandır ekmeğinin ustası Aynur Baş (58) ekmeği her hafta yapmaya çalıştıklarını belirterek “tandır sofranın vazgeçilmezidir. Hem tadı hem de doyurucu olması açısından biz her hafta tandır yaparız. Ben tandır yapmayı annemden öğrendim. Burada evimdeki tandır fırınını da kendim yaptım. Kızlarıma gelinlerime öğrettim. Tandır bizim kültürümüz, kültür bizimle birlikte yaşayacak” dedi. Fırından aldıkları ekmeği de tükettiklerini belirten Baş “fırın ekmeği de alıyoruz onu da severek yiyoruz ama bizim yemeklerimize damak tadımıza tandır ekmeği daha çok uygun” dedi.

Zahmetli ama değer

Ekmek için hazırlıkların geceden başladığını ifade eden Aynur Baş “ekmek gece hamur yoğurma işi iel başlar. Geceden mayalanmaya bırakılan ekmek sabah kadar iyice olgunlaşır. Sabah erkenden kalkar fırını yakarız yaklaşık 1 buçuk iki saat yanan fırın iyice ısındıktan sonra ekmeği açar fırına yapıştırırız. Yavaş yavaş pişen ekmeği sonra dolap ya da dondurucuya koyarız. Genellikle 10 on beş günde bir ekmek yaparız zahmeti çok ama tadı bu zahmete değer” dedi.

Tandır ekmeğinin dondurucu ve dolapta aylarca muhafaza edilebildiğini ifade eden Aynur Baş “tandır ekmeği çok yapılırsa dondurucu ya da dolapta aylarca tazeliğini korur. Biz sık sık fırın yaktığımız için 10-15 günlük ekmek yapıyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi