Taahhüdü İhlalde Yakalama Kararı
Taahhüdü ihlal yakalama kararı için duruşmanın gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Duruşma neticesinde verilen karar tazyik hapsi olabilir. Bu durumda borçlunun itiraz süresi kararın tebliğinden itibaren 7 gün olmaktadır. Borçlu taahhüdü ihlal suçu itiraz dilekçesi ile mahkemeye başvurmalıdır. Aksi halde karar kesinleşecektir. Ceza ve İnfaz Kurumlarının Denetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerini İnfazı Hakkındaki Tüzüğün 193. maddesi gereğince mahkemece verilen tazyik hapsi kararları hükümlünün kararda belirtilen adresinde bulunan mahalli kolluk kuvvetlerine veya ilgilinin bu adreste bulunamaması halinde yargı çevresi dışındaki o yer Cumhuriyet başsavcılığına gönderilecektir.
Taahhüdü İhlal Suçu ve Hapis Cezası
Hukuk sistemimizde aslen para borçları yüzünden bir kimseye hapis cezası verilmemesi ilkesi benimsenmiştir. Bununla birlikte ödeme taahhüdünde bulunma hali gerçekleşmediği takdirde taahhüdü ihlal hapis cezası da söz konusu olmayacaktır. Yani esasen borçlu ödeme taahhüdünde bulunmadığında taahhüdü ihlal suçu oluşmayacak ve hapis cezasına hükmolunmayacaktır. Fakat taahhütte bulunma halinde İİK para borçları sebebiyle hapis cezası verilmemesine bir istisna getirmiştir. Buna göre icra memuru eşliğinde verilen ödeme taahhütlerinin ihlali halinde 3 aya kadar tazyik hapsi cezası uygun görmüştür. Bu noktada “Taahhüdü ihlal hapis cezası erteleme mümkün müdür?” sorusu akla gelmektedir. Bu soru için HSYK’nın görüşü tazyik hapsine mahkum kişilerinin cezalarının infazı engelleyecek bir hastalık halinin ve 5275 s. Kanun 16. maddesinde belirlenen koşulların varlığı durumunda ertelemenin mümkün olabileceği yönündedir. Bununla birlikte HYSK tazyik hapsine mahkum kişilerin asker olması halinde de taahhüdü ihlal hapis cezası erteleme için söz konusu olabileceği yönünde görüş bildirmiştir.
Taahhüdü İhlal Cezası Zamanaşımı
Taahhüdü ihlal suçu zamanaşımı kaç yıl sorusu İİK madde 354 fıkra 2 ile cevaplandırılmıştır. Buna göre taahhüdü ihlal hapis cezası zamanaşımı kararın kesinleşmesinden itibaren 2 yıldır.
Taahhüdü ihlal suçu Yargıtay kararları zamanaşımı kesilme hükümlerinin uygulanmayacağı yönündedir. Yani hapis cezası kesinleştikten 2 yıl sonra her halde zamanaşımına uğramış olacaktır.
Taahhüdü İhlal Suçunda Görevli ve Yetkili Mahkeme
Taahhüdü ihlal suçu görevli ve yetkili mahkeme icra takibinin başlatıldığı yer İcra Ceza Mahkemesidir.