300 yıllık tarihinde kuruluşundan yıkılışına komşuları ile husumetli olan Oğuz Yabgu, yıkılış tarihi 1055. Türk Devletlerinin yıkılışında başka bir Türk Devleti var. Bir de şöyle bir durum var.

Yazarak anlatayım.

Tarihi incelediğimizde bazen yaşanılmış çok küçük bir hadise, sonuç itibari ile çok büyük neticelere gebe. Böyle de bir durum var.

“Emrediyorum, savacağız” diyor, Oğuz Yabgu Hakanı. Bu emre şiddetle karşı çıkıp itiraz eden ise babası gibi Subaşı Selçuk Bey. Karahanlılara savaş açmak isteyen Yabgu’ya, bu savaşın gereksiz olduğunu ve boş yere kan akmasın diyen de Dukak oğlu Selçuk Bey.

“Öfke gelince akıl gider” demiş E. Lessing. Selçuk Beyin torunlarından Kutalmış oğlu Süleyman Şah’ın kurduğu Anadolu Selçuklu’da yaşayan Mevlana, “Öfkede ceset gibi olunuz” diyor. Güzel insanların söyledikleri güzel sözleri bilmek ayrı, uygulamak daha farklı bir şey.

Kınık Boyu Aşiretinden Selçuklu Hanedanının devlet oluşunun öyküsü bu kavga sonucu. Ve tabi ki ekseriyeti Oğuz Yabgu Devletinde yaşayan Kayı Boyundan Haydanlı Aşiretinin de Anadolu’ya gelişi.

“Her şer de bir hayır vardır” dedikleri böyle bir şey olsa gerek.

Karahanlılar Devletine karşı savaş emri veren Yabgu, diğer tarafta bu savaşın gereksiz olduğunu savunan “Beyoğlu Bey” Dukak Beyin oğlu, babası gibi Subaşı Selçuk Bey.

Yabgu ile Subaşı arasındaki bu kavga sonrasında Selçuk Beyin torunu İbrahim Yınal (Yusuf İnal oğlu) komutasına dâhil Iğdır Ovasında…