Sıvı hasarının kontrol edilmesi

Suya dayanıklılık, üreticilerin telefonları tasarlarken önemsediği maddelerden biridir. Çoğu Apple ve Samsung telefon, SIM kart tepsisinin içine yerleştirilmiş bir sıvı temas/hasar gösterge şeridi ile birlikte gelir. Bu, bir aygıtın arızalanmasına neden olabilecek sıvı hasarını kontrol etmek için kullanılır. Sıvı ile temas eden gösterge şeridi, normal rengini kaybeder, rengi bozulur ve lekelenir. Renksiz bir şerit genellikle telefonunuzu standart bir üretici garantisi için uygun hale getirmez.

Apple veya Samsung’dan daha yeni akıllı telefonlardan herhangi birine sahipseniz, cihazınız şarj bağlantı noktasındaki sıvı veya nemi algılayabilir ve sizi uyarır. Bu bildirim yalnızca bağlantı noktası kuruduktan sonra kaybolur.

Peki bu uyarı halinde ne yapmalısınız?

Su geçirmiş bir telefonu nasıl tamir edebilirsiniz?

Öncelikle, telefonunuzu pirinç dolu bir kaba koymayın. Pirincin telefonunuzu kurutmaya yardımcı olduğu bir efsanedir. Bunun yerine şu adımları izleyin:

1.Cihazı hemen kapatın ve herhangi bir düğmeye basmayın.

2.Telefonunuz suya dayanıklıysa ve su dışında başka bir sıvıyla bozulmuşsa hem Apple hem de Samsung, telefonunuzu temiz bir tatlı suya batırarak yıkamanızı önerir. (akan musluk suyu ile değil!)

3.Telefonu kâğıt havlu veya yumuşak bir bezle kurulayın.

4.Şarj portlarındaki suyu çıkarmak için cihazı yavaşça sallayın ancak sıvının içeriye daha fazla yayılmasına neden olabileceğinden kuvvetli sallamaktan kaçının.

5.SIM kartı çıkarın.

6.Varsa, suyu dışarı püskürtmek için sıkıştırılmış bir aerosol hava temizleyici kullanın. Isı, lastik contaları parçalayıp ekrana zarar verebileceğinden sıcak bir fön makinesi kullanmaktan kaçının.

7.Telefonu (ve özellikle bağlantı noktalarını) bir fanın önünde kurutun.

8.Telefonunuzu silika jel paketleri (yeni ayakkabıların ve çantaların içinde bulunan küçük paketler) veya başka bir kurutucu madde ile dolu hava geçirmez bir kapta bırakın. Bunlar nemi emmeye yardımcı olur.

9.Kuru olduğundan emin olana kadar telefonu şarj etmeyin. Cihazın içinde veya bağlantı noktalarında sıvı varken şarj edilmesi daha fazla hasara neden olabilir. Apple, bir telefon kuru göründüğünde şarj etmeden önce (veya uyarı kaybolana kadar) en az beş saat beklemenizi önerir.

Yukarıdaki adımlar yardımcı olmazsa ve hala görünüşte ölü bir cihazla baş başaysanız, telefonu kendiniz açmayı denemeyin. Bir profesyonele götürmeniz daha iyi olacaktır.