Süt Parası Başvurusu İçin Nereye Müracaat Edilir?

Emzirme ödeneği başvuru merkezi, İl Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Ancak günümüzde sigortalı annelerin başvuru yapmasına gerek yoktur. Emzirme raporu alındığında, yardım otomatik olarak gelirlerine eklenir. Sigortası bulunmayan anneler ise, bulundukları bölgedeki Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile başvuru oluşturabilir.

Süt parası başvuru sahibinin sigortalı olması durumunda, ödemeyi yapacak olan kurum sigorta kollarına göre değişiklik gösterir. 4A ve 4B sigorta koluna bağlı olarak çalışanlar, SGK üzerinden başvuru yaparak ödenek alırlar. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında 4C sigorta koluna bağlı olarak çalışanlar ise, ödemelerini çalıştıkları kurumdan alırlar. Doğrudan SGK’dan süt parası alma durumları yoktur.

Süt Parası Başvuru Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Emzirme ödeneği başvuru sorgulaması yapılmasına gerek kalmadan doğum hastane kayıtlarına işlendiğinde bilgi direkt SGK sistemlerine düştüğü için süt parası otomatik olarak hesaba yatırılır. Ancak yaşanabilecek aksiliklere karşı süt parası sorgulaması yapmak isteyenlerin izlemeleri gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

https://www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-devlet sistemine giriş yapılmalıdır.

E-devlet sistemi üzerinden hizmet alınabilecek kurumlar arasından Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmalıdır.

Süt Parası Ne Zaman Ödenir?

Emzirme ödeneği yatırılma zamanı, doğumdan sonraki bir aylık sürece denk gelir. İşlemler kurumun yoğunluğuna bağlı olarak ortalama 15 gün içerisinde tamamlanır. Doğumun gerçekleştiği ayı takiben ayın 8’i ile 14’ü arasında süt parası başvuru sahibinin hesabına yatırılır. Başvuru sahibinin kayıtlı banka hesabına yatırılan bir paradır. Eğer herhangi bir bankada hesabı yok ise, kendisine en yakın PTT şubesine kimlik belgesi ile beraber giderek parayı alabilmesi mümkündür. Tek seferlik ödenen bir tutardır.

Süt Parası Ödemesi Ne Kadardır?

Emzirme ödeneği tutarı; 2021 senesi için 232 TL’dir. 2019 senesinde 180 TL ve 2021 senesinde de 202 TL olarak ödenen ödenek, yapılan son zam ile beraber 232 TL olarak verilir. Ödenecek olan süt parası tutarı, doğumun gerçekleştiği yılda ödenen süt parası miktarı olarak belirlenir. 2021 senesinde doğum yapan biri eğer 2021 senesinde süt parası alır ise; ödenen tutar 232 TL değil, 202 TL olur.

Süt Parası Almak İçin Zamanaşımı Süresi Var Mıdır?

Emzirme ödeneği için hak düşürücü süre, çocuğun doğmasından itibaren 5 senedir. 5 yıl içerisinde süt parası için başvuru yapılmaz ise, geriye dönük emzirme ödeneği talep etmek mümkün değildir. Süt parası başvurusu yapıldığında; başvuru yapılan dönemin değil, bebeğin doğduğu dönemin şartlarına bakılır. Örnek vermek gerekir ise; çalışan bir baba doğumun gerçekleştiği tarihte sigorta primi şartlarını karşılamıyor ve aradan birkaç yıl geçtikten sonra şartları karşılıyor ise, süt parası alamaz. Çünkü doğumun olduğu dönemde süt parası alma hakkı edinememiştir.