İkinci Dünya Savaşı’ndan beri milyonlarca insan savaşlar nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kaldı.

Buna son örnek Ukrayna Savaşı gösterilebilirken, 2011’den beri ülkemize gelen Suriyeli mültecilerin durumu da bizleri yakından ilgilendirmekte.

Birleşmiş Milletler verilerine göre 4 milyona yakın geçici koruma altında yaşayan Suriyeli mültecilerin ülkelerine gönderilip gönderilmeyeceği, nasıl gönderileceği uzun zamandır ülke gündemini meşgul ediyor.

Çevre ülkelere de baktığımızda en fazla Suriyeliyi ülkemiz ağırlıyor ve ekonomimiz bozuldukça misafirlerin artık geri gitmesi hem toplum içerisinde hem de bazı siyasi partilerce daha yüksek dile getiriliyor.

Görünen o ki, bu misafirlerin hukuk çerçevesinde ve güvenli bir şekilde Suriye’ye dönebilmeleri için belli şartların yerine gelmesi gerekiyor.

Güvenilir uluslararası kaynaklarca Suriye’nin artık yaşanabilir olduğuna dair raporlar, Esad rejiminin geri dönenlere karşı sert tutumda olmayacağından emin olunması, ülkelerine mülteci kabul etmekte zorlanan AB ülkelerinin ve Suriye’de etkili olan büyük güçlerin bu konuda ikna edilmesi gibi pek çok konu bu sürecin uzamasına ve zorlaşmasına neden oluyor.

Ancak 2010’ların başında kurulan Göç Bakanlığı, Ukrayna Rusya savaşı nedeniyle halihazırda Ukraynalıları ağırlayan Avrupa’nın bu konuyu pek de öncelikli sorun olarak görmemesi ülkemiz açısından dezavantaj yaratsa da, ileride olası bir ABD-İran çatışmasında da ülkemizin mülteci konusuna yaklaşımı için örnek teşkil edeceğinden en uygun ve hukuki bir şekilde çözülmesi büyük önem taşıyor.

Ülkemiz güzel, anketlere bakılırsa gelen geri gitmeyi pek düşünmüyor. Öte yandan uluslararası ilişkiler alanında en büyük sorunların başında gelen zorla yerinden edilenlerin geri ülkelerine gitmelerini sağlayabilmek, sadece Türkiye’nin isteğine bağlı görünmüyor.

Dileriz ki, ülkemiz bu konuyu insan hakları çerçevesinde çözebilme yeteneğine sahip olur.

Sert ve aceleci söylemler, toplumda farkındalık arttırmak açısından önemli fakat toplumsal huzuru korumak da bu konunun çözülmesi kadar önemlidir.

Herkese sağlıklı günler dilerim.