Vücudun düzenli olarak temizlenmesini sağlayarak yorgunluk, halsizlik gibi olumsuzlukları ortadan kaldırmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. İştah kontrolünü sağlamada rol aldığı gibi metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye de katkı sağlar. Özellikle fazla kilolarını vermeye çalışanlar için en sağlıklı içecek sudur. Unutulmaması gereken nokta tek başına su tüketmenin yeterli olmayacağı; bunun yanında sağlıklı, yeterli, dengeli ve düzenli bir beslenme alışkanlığının kazanılması gerekliliğidir.

Hava sıcaklığının artışı, fiziksel aktivitede artış ve seyahat, tatil gibi nedenlerle yaz aylarında su ihtiyacı kişiden kişiye göre değişmekle birlikte günlük 500-1000 ml arasında artış gösterir. Vücudun suya ihtiyacı her zaman vardır ama uzun ve sıcak yaz günlerinde buharlaşmanın da artmasıyla birlikte su ihtiyacı da artar.

Su içmemenin ya da içememenin bahanesi olamaz. Su tatsızdır ve kişiyi rahatsız edecek spesifik bir uyarısı yoktur. Bundan dolayı su tüketmemek için bahane üretilmemesi gerekir. Su tüketme alışkanlığı olmayan bireylerin zaman içine yayarak kendince yöntemler geliştirip bu alışkanlığı kazanması gerekir.

Sabah kalkınca ilk yapılması gereken işlerden biri 1 bardak su içmek olmalıdır. Gün içerisinde her tuvalet sonrası kaybedilen sıvıyı yerine koymak için 1 bardak su içilmelidir. Özellikle sıcak havada çalışanlar veya egzersiz yapanlar su tüketimini arttırmalıdır. Suyu her zaman görünür bir yerde bulundurmak, susama hissinin oluşmasını beklemeden su içmek önemlidir.

Aromalı su tüketimi daha kolay olduğundan su içme problemi yaşayanlarda sıvı alımını arttırmak adına bir sürahi suya elma dilimleri, kabuk tarçın, salatalık dilimleri, limon dilimleri, nane-biberiye yaprakları gibi eklemeler yapıp gün boyu tüketilebilir.

Su tüketme alışkanlığınız yoksa veya yeterli miktarda değilse kendinize hedefler koyarak bu sorunu çözebilirsiniz. Mesela sadece size ait olan 1 litrelik bir su şişesi edinip öğleye kadar bir, akşama kadar bir, gece bir defa olmak üzere günde üç kere bitirerek toplamda 3 litre su tüketimi sağlayabilirsiniz. Bunun yanında tüketeceğiniz bitki çayları, ayran, süt, çorba, sade maden suyu gibi içeceklerle günlük ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Peki günlük su ihtiyacı ne kadardır ?Bu miktar kişinin bulunduğu iklim, çalışma şartları, fiziksel aktivitesi, kilosu gibi faktörlere göre değişkenlik gösterir. Bir birey ağırlığına göre günde ortalama kg başı 30 ml suya ihtiyaç duyar. Yaz aylarında 500-1000 ml kadar ilave yapılmalı ve bu sıcak yaz günlerinde ortalama 3 litre civarında olmalıdır.
Su önemli, su içmeyi unutmayın.

Sağlıklı günler dilerim.