Bazı sporcular için spordan önce kahve içmek artık bir ritüel haline gelmiş durumda. Spordan önce kahve içmek metabolizma hızında %2-12 arasında, kan dolaşımında ise 75 dakika boyunca performansta %30 artışa yardımcı oluyor.

Peki gerçekten spordan önce kahve içmek faydalı mı? Spordan önce kahve içerken dikkat edilmesi gerekenler neler?

Kahve enerjimizi nasıl artırıyor?

Vücudumuzda bulunan adenozin kimyasalı, merkezi sinir sistemimizi frenliyor. Yani bizi sakinleştiriyor ve dinginleştiriyor. Vücuda kafein alındığı zaman adenozin ve kafein karşı karşıya geliyor ve galip kafein oluyor.

Spordan önce kahve içmenin faydaları nelerdir?

Odaklanmaya yardımcı oluyor.

Daha çok kalori ve yağı yakımı sağlıyor.

Kan dolaşımını hızlandırıyor.

İçeriğindeki kafein maddesi kas korumasını sağlıyor.

Hissedilen yorgunluğun azalmasına yardımcı oluyor.

Egzersiz esnasında daha az ağrı hissedilmesine yardımcı oluyor.

Spordan önce kahve nasıl içilmeli, nelere dikkat edilmeli?

Kahve spor için oldukça iyi bir tetikleyicidir; fakat doğru zamanda ve doğru miktarda içilmelidir.

Kahveni spordan 15 ile 30 dakika önce içmen daha sağlıklı olacaktır. Bu süre içerisinde kafein vücuduna karışır ve yukarıda sayılan faydaları göstermeye başlar. Ortalama olarak tüketmen gereken miktar 100 mg kafein, yani 150 ml filtre kahvedir. Kahveni içtikten sonra etkisi 20 dakika boyunca sürecektir. Krema ve şeker kullanmamaya özen göstermelisin. Bunun yerine tercihe bağlı olarak kahvene tarçın ve badem sütü ekleyebilirsin.

16.00’dan sonra kafein tüketmemeye özen göstermelisin.

Vücudun egzersiz sonrası büyüyüp gelişebilmesi ve onarılması için kaliteli bir şekilde dinlenmeye ihtiyacı vardır. Kaliteli dinlenme ise uykudan geçer. 16.00’dan sonra içtiğin kahve uyku saatine kadar vücuttan atılamayacağı için uyumanı geciktirebilir ve uykunun kalitesini düşürebilir.

Antrenmanın dışında fazla kahve içmemelisin.

Kafein toleransı çok hızlı gelişmektedir. Bu yüzden günlük, düzenli olarak 200 mg kafein kullanıyorsan, kafein artık ilk günkü gibi performans sağlamayacaktır. Bu yüzden sporda verimlilik alabilmek için her

defasında dozu yükseltmek zorunda kalabilirsin. Bu yüzden spor dışındaki zamanlarda kahve içmemeye özen göstermelisin. Spor için ise haftada en fazla 3 kere içilmesi daha sağlıklı olacaktır.