Sonbaharı serin ve aktif geçirmeniz için fikirlere ihtiyacınız var mı peki?
Şayet öyleyse buyurun size birbirinden güzel, 6 farklı salon dışı aktivitesi, 6 farklı antrenman yapma ipucu, 6 farklı motive edici.
Biri olmazsa diğeri, o olmazsa diğeri mutlaka uygulanabilir ve zevkli gelecektir.
1.YÜRÜYÜN/ KOŞUN
Sonbaharda havalar erken kararır. Eğer iş dönüşü kendini en yakın parka, koşu yoluna atıp yürüyenlerdenseniz, havanın eskiye göre daha karanlık olduğunu ve parktaki nüfusun da yaz günlerine kıyasla azalmış olduğunu fark edeceksiniz. Sabah yürüyenlerdenseniz kendinizi yine karanlıkta sokaklarda bulacaksınız. Bu anlamda sonbahar karanlık korkunuzla, yalnız başınıza sokakta olma korkunuzla yüzleşmenize sebep olacaktır. Bu tip bir korku sizin için aşılabilirse, salona bağlı olmadan, temiz havada antrenman yapmak istiyorsanız koşu ya da yürüyüş sizin için idealdir.
2. EV ANTRENMANLARINA YÖNELİN
Eğer salona gitmek için öncelikli olarak beslenme sistemini ayarlamaya ve adaptasyonunu kendi içinde atmaya çalışanlardansanız ev antrenmanları tam size göre. Ne çeşit antrenmanlara ihtiyacınız varsa, hepsini çeşitli videolar, Dvd setleri ya da oyun konsollarındaki aktivitelerle giderebilirsiniz. Böyle bir yoldan sonra, diyet yaptığınız için hafifleyerek, hafif de olsa ev antrenmanlarına yöneldiğiniz için güçlenerek spor salonuna daha hazır hale gelebilirsiniz.
3.TELEVİZYONU ANTRENMAN VESİLESİ OLARAK KULLANIN
Eylül ile beraber yeni yeni diziler televizyonlarda boy gösterir. Ya da beklediğiniz dizilerin yeni sezonları gelir. İnsanın zaten battaniye altına girip keyif yapmaktan zevk aldığı bir zaman sonbahar; ama aynı zamanda da hareketli olmaya ihtiyacımız var. O halde en ulaşılabilir yolları izleyeceksiniz. Açacaksınız en sevdiğiniz dizinin yeni bölümünü, çıkacaksınız küreğin, eliptik bisikletin üzerine, bir yandan dizinizi izlerken bir yandan da antrenman yapacaksınız.
4.ZİHNİNİZİ/ KALBİNİZİ AÇIN
Klasiktir ama sonbahar bir kapanma dönemidir. Sanki insanlar yaptıklarıyla yüzleşsin diye sonbahar diye bir mevsim vardır. Depresyona girecek olan bu mevsimi bekler, kitap okuma geceleri bu mevsimlerde artar, radyolar en güzel şarkıları sonbaharda çalar. Çoğu insan bu mevsimde biraz kendine döner. Tam böyle bir dönemde de sporun mental faydaları ve kaynakları devreye girer. Spor yaparken bedeninizi beslediğiniz kadar, ruhunuzu ve aklınızı da beslemelisiniz. Misal neler yapabilirsiniz? Nefes çalışmalarına katılabilirsiniz, tek başına meditasyon yapmayı öğrenebilirsiniz, herhangi bir sanat sınıfına kaydolabilirsiniz. Bu tip aktiviteler hem sizi aktif, hareketli tutar hem de spor sonrası ihtiyacınız olan sakinliği sağlamakta yardımcı olur.
5.21 GÜN KURALINI HATIRLAYIN
Bilindiği üzere bir alışkanlığı yenmek ve belki de yerine yenisini yerleştirmek için 21 gün ideal süredir. Sonbaharın da ne zaman biteceği belli olmaz. Bazen kışa erken yakalanabiliriz. Bu yüzden uzun bir sonbahar kürüne girmektense, kendinize uygulanabilir, gerçekçi bir 21 günlük programı tasarlayın. Konu her ne ise, sadece ona odaklanın. Bazen hedeflerimize ulaşmamız o hedefe körü körüne kitlenmekten ziyade, yan faktörlere bağlı olabilir. Bilinmez… Belki sosyal olmayışınız antrenmanlarınızı etkiliyordur, belki en sevdiğiniz arkadaşınızla artık görüşmüyor olmanız yeme alışkanlıklarınızı değiştirmiştir. Her ne ise konu, 21 gün direnin, bakalım sonunda aynada gördüğünüzü beğenecek misiniz?
6.GÜNÜBİRLİK GEZİLERİ DEĞERLENDİRİN
Kaya tırmanışı olur, yakınlardaki kamp alanlarındaki aktiviteler olur, mini bisiklet turları olur, açık hava yogaları, tai chiler, wing chun dersleri olur… Sadece bir süre oturduğunuz semtin dışına çıkın. Orada gecelemeseniz, gittiğiniz yerde yatıya kalmasanız da olur. O hava değişikliği, o aktivite yoğunluğu, o moral sizi bir süre götürecektir. Bir süre sonra karlı yollarda, yağmurda, çamurda işe gidecek olacağınızı düşünün ve hem serin hem güzel böylesi havaların tadını çıkarın.
Çok sıcak geçen yaz aylarından sonra insan serin havayı özlüyor. Yağmur sesini özlüyor. Evde pijama terlik televizyon takılmayı özlüyor. Lakin her güzel şey gibi, kısa sürüyor. Bu sebeple bence bu sonbaharı çöpe atmayın, harekete geçin, bol oksijen alabileceğiniz ortamlara atın kendinizi. Fit kalın, sağlıklı kalın, zihni açık kalın, sevgiyle kalın…