Çivril’de Aktarcılık yapan İbrahim Yıldız, kullanılan otların yararı olduğu kadar yanlış kullanımı ve tüketiminden dolayı zararlarının da olduğunu belirterek, “Aktarlarda deva arayanların ilk önce doktor muayenesini olması şart. Daha sonra buradan alınan otlar ya da karışımlar doktorun verdiği ilaçlara destektir. Kişi kendi kafasına göre ot alıp midem ağrıyor diye kullanması doğru değil.” dedi.

“GRİBİN BENZERİ COVDİ-19”

Aktar İbrahim Yıldız, pandemiden dolayı fiyatların ister istemez arttığını belirterek; “Halk aktarda bulunan ürünleri yerli diye düşünüyor. Ama bizim işimizin genelde yüzde 70’i ithaldir. Kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemlidir. Örneğin bağışıklık sisteminin zayıflamaması ile ilgili zencefil yerine zencefilli macun, karabaş suyu gibi ürünleri vermeyi tercih ediyorum. Ayrıca propolis ve polen de bağışıklık siteminin güçlü olmasında etkilidir. Ama bunların karışık olması gerekir. Tek başına verilen bitkiler hemşirelik görevi yapar. Karışım olarak tüketildiği zaman bu da doktorluk görevi görür. Biz de elimizden geldiği kadar vatandaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Zaten covid-19’un bir benzeri de griptir. Gribin daha çok ter yoluyla atılabileceğini düşündüğüm için bazı insanlara ozonlu yağ ve kremle masaj yapıp daha çabuk atlatabileceklerini söylüyorum. ”şeklinde konuştu.

“KULAKTAN DOLMA SÖZLERLE HAREKET EDİYORLAR”

Vatandaşların bir şeyin kendi sağlığı için nasıl sonuçlar getireceğini araştırmadan ürün almamaları gerektiğini vurgulayan Yıldız; “ Kekik ile ilgili televizyonda reklam çıktı. Bunu tansiyon hastalığı olanlara kullanmamalı. Halk kulaktan dolma şeylerle hareket etmeye çalışıyor. Kişi ilk önce kendi sağlığına ne iyi gelir, hastalığı varsa yan etkisi olur mu? diye araştırmalı. Bir kişiye iyi gelen şey belki o kişi de aynı etkiyi vermeyecek. Ya da aynı etkiye sebep olacak. Bunun için ilk önce o ürün hakkında araştırma yapılmalı ve bilinçli şekilde hareket edilmeli. İnsanların televizyondan duydukları dezenfekte olarak lavanta yağı, okaliptüs yağı, karanfil yağı, kekik yağı gibi ürünleri almaya rağbet arttı. Ama biz bunları zaten anlatıyorduk. İnsanlar başına bir şey gelmeden bazı şeyleri önemsemiyorlar. ”diye konuştu.

“HER BİTKİ AYNI ŞEKİLDE DEMLENMEZ”

Havaların soğumasıyla birlikte düşen vücut direncini arttırmanın en kolay yolu olan bitki çaylarının doğru şekilde nasıl demlenmesi gerektiğini vatandaşlara öğretmeyi amaçlayan Yıldız; “kök ya da tohum olan bitkilerin soğuk su ile kaynatılması gerekiyor. Çiçek tarzı olanların ise sonradan eklenmesi gerekir. Genelde çayların bir yılı geçmemesine dikkat etmeli. Güneş görmeyen yerde muhafaza edilmeli. Her bitki aynı şekilde demlenmez.” dedi.

Editör: Haber Merkezi