Sezgisel beslenme; vücudun ihtiyacı kadar besin almaktır, klasik diyet döngüsünü kırmanıza, besin ile ilişkinizi iyileştirmenize yardımcı olan sağlık ve sağlıklı yaşam için diyet dışı bir yaklaşımdır. Kısacası: sezgisel yeme normal yemedir ve geleneksel bir diyetin tam tersidir. Kısıtlanmış kalorilerden, belirli yemek saatlerinden veya uzun süreli egzersizlerden ziyade sezgisel beslenmede, vücudunuz sesini dinleyerek size neyin iyi gelip gelmediğini anlayabilir, seçimleri yapmak için en iyi kişinin kendiniz olduğunuzu öğrenebilirsiniz. Yemek sırasında veya sonrasında vücudunuzun size vereceği işaretler fiziksel ya da duygusal olabilir.

Fiziksel açlık: Bu biyolojik dürtü yavaş yavaş gelişir ve mide gurultuları, yorgunluk veya sinirlilik gibi farklı sinyallere sahiptir. Herhangi bir yiyecek yediğinizde tatmin olur ve tokluk hissedildiğinde yemeye devam etmezsiniz.

Duygusal açlık: Duygu değişimlerine bağlıdır. Üzgün, endişeli, öfkeli, stresli ya da yalnız hissederken kendimizi yemeklerle rahatlatmaya çalışırız.Tokluk hissi olsa bile yemeye devam eder, sonrasında ise suçluluk duygusu yaşarız.

Sezgisel beslenmenin prensibleri;

1.Diyet anlayışını reddet.

İnsanlar kulaktan duyma bilgilerle kendilerini kısıtlayıcı diyetlere sokarlar ve kilo kaybederler ama sonra verilen tüm kiloları tekrardan geri alıp kendilerini suçlu hissederler. Bu teoride ise bu anlayışı tamamen reddetmek yatıyor. Sezgisel beslenmenin ilk prensibi diyetin durdurulmasıdır, kısaca anti-diyettir.

2.Açlığınızı sorgulayın .

Açlık sizin düşmanın değil bu yüzden ilk başta kendinize ‘’Şu an gerçekten aç mıyım değil miyim?’’diye sorun.Eğer cevabınız evet açım ise vücudunuzu yeterli enerji ve karbonhidrat ile besleyin.Çünkü vücudunuzu yeteri kadar beslemediğiniz durumlarda kendinizi çok fazla yemek yerken bulabilir ve kilo alabilirsiniz.

3.Yemekle barışı sağlayın.

Kendinize sürekli belirli bir yiyeceği yememeniz veya sahip olmamanız gerektiğini söylerseniz, kontrol edilemeyen isteklere yol açacağından kendinizi durmadan kısıtlar ve günün sonunda yine siz mutsuz olursunuz .Bunun yerine kendinize ‘’bunu şimdi istiyor muyum?’’ veya ‘’yerken zevk alacak mıyım?’’ diye sorun ama diğer yandan da ‘’Bitirdiğimde kendimi gerçekten iyi hissedecek miyim?’’ sorusunu ise asla es geçmeyin.Yani kısaca ne yemeli ya da yememelisiniz hakkındaki fikirlerden kurtulun.

4.Yiyecek kullanmadan duygularınızla başa çıkın.

Yemek yemeden duygusal sorunlarınızı çözmeye çalışın Bir yürüyüşe çıkmak, sinemaya gitmek, kitap okumak, çeşitli aktivitelerde bulunmak, arkadaşınızla vakit geçirmek duygusal anlamda iyi gelecektir. Asıl ihtiyacınızı keşfetmek, yemekten çok daha önemlidir.