Hepimizin bildiği üzere , “Müridin şeyhe teslimiyeti, ölünün teneşirde ölü yıkayıcıya teslimiyeti gibi olmalıdır” diye bir sözü vardır. Bu sözün kaynağı İbni Arabi gösterilir. İslam Ansiklopedisinde de şöyle ifade edilir: İbnü’l-Arabî ise müridin şeyhe teslimiyetinin ölünün teneşirde yıkayıcıya teslimiyeti gibi olması icap ettiğini, bir insan olarak mâsum sayılmayan şeyhten şeriata muhalif bir fiil zuhur etse bile niyetini bozmaması gerektiğini belirtmiştir (et-Tedbîrâtü’l-ilâhiyye, s. 223).

Şeyh; İslam inancına taban tabana zıt bir fiil içinde olsa bile şeyh hakkında kötü düşünmeyip vardır bir hikmeti dememizi öğütlemiş İbni Arabi bana günah ve yasaksa şeyhe de yasak ve günah olmalı. Biz Müslüman olduğumuza göre bizi kitabımız Kuran bağlar. İbni Arabi’nin dediği bağlamaz! Çünkü biz Allah’a ve Muhammed’e indirilene iman etmişizdir. Peki, Kuran’da bu konuda bir bilgi var mıdır? Evet. Şimdi Mümtehine suresi 13. (12.) ayete dikkatinizi çekmek isterim:

Ey o Nebi! O mümin kadınlar sana gelip Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmamaları ve hırsızlık yapmamaları ve zina etmemeleri ve çocuklarını öldürmemeleri ve elleri ile ayakları arasında bir iftira uydurup getirmemeleri ve benimsenmiş içindesana karşı gelmemeleri üzerine sana biyat ederlerse ki onların biyatlarını al ve onlar için Allah’tan hoşgörü dile. Kesinlikle Allah hoşgörülüdür, özel merhametlidir.

Anlayacağınız gibi mümin kadınların Nebi’ye karşı gelmemeleri bile benimsenmiş bir durum içinde geçerlidir. Yani Nebi onlardan maruf-benimsenmiş davranış dışında bir davranış isterse ona karşı gelebilirler, asi olabilirler demektir. Buradaki biat ve itaat maruf olanla sınırlandırılmıştır.

Mümin kadınların Nebi’ye itaati maruf ile sınırlandırılmıştır. Bu durum mümin erkekler için de geçerlidir.

Şimdi mümin bir erkek veya kadın ne idiğü belirsiz, belki iyi belki kötü niyetli muhtemelen şeytan bir şeyhe nasıl tamamen, şartsız şurtsuz veya marufsuz- benimsenmemiş bir durumla teslim olabilir? Olursa ne olduğunu yüzlerce örnekle sabit olduğu üzre kendini şeyh ilan edip çocuk yaştaki kızlara dini nikah kıyıp tecavüz edeninden camilerde dernek ve vakıflarda toplanan paraları zimmetine geçirenine hatta vatanına milletine isyan bayrağı açıp din kardeşine silah çekip bomba atanı da dahil olmak üzere olumsuz olaylar içinde kendimizi bulabiliriz.