Bulunamayan arızalar yüzünden su yetmeyince şelale suyunu depoya aktardılar.

Gümüşsu mahallesinde içme suyu hattında yaşanan patlak ve arızaların giderilemediği için su sarfiyatının arttığını belirten mahalle sakinleri Homa Şelalesinin suyunun içme suyu hattına verildiğini iddia etti.

Doğal güzelliği ile her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Homa Şelalesinin suyunun içme suyu hattına verildiği iddia edildi. Kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalan şelaleden akan su yok denecek kadar azaldı. İçme suyu sıkıntısı yaşayan ve son olarak şelaleleri kuruyan mahalle sakinleri sorunlarının çözümü için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çivril Belediye meclis üyeleri ile bir araya geldi. Köy kahvesinde meclis üyelerine sorunlarını anlatan mahalle sakinleri son beş yılda içme sularında sık sık kesinti yapıldığını belirterek “Homa, su cenneti bir belde. Daha önce burada su şişeleme tesisi vardı. Su satıp para kazanan bir yöreydik. Hem içme suyumuz boldu hem de şelalemiz gürül gürül akıyordu. Büyükşehir yasasından sonra içme suyu DESKİ’ye bağlandı o gün bu gündür ne evlerimizde su kaldı ne şelalede” diyerek duruma tepki gösterdiler.

Su Cenneti Yerde İçmeye Su Bulamıyoruz

İçme suyu hattında sürekli patlak ve arıza yaşandığına dikkat çeken mahalle sakinleri “kasabayken kendi işçilerimiz sürekli bakım yapar patlak oldu mu hemen tamir ederlerdi. Şimdi ne bakım var ne de patlayan yeri tamir etmek. Zaten arıza ya da patlak olduğunda ihbar ettiğimizde aynı gün içinde gelen giden olmuyor. Ancak birkaç gün sonra bir ekip geliyor toprağın üstünde gördüğü ilk su birikintisini kazıyor bir şeyler yapıyor gidiyorlar. Su aktı mı arıza bitti mi kontrol eden soran olmuyor” dediler. Son yıllarda artan arıza ve patlakların giderilememesinden şikâyet eden köylüler “içme suyu hatları yenilenmediği için patlak çok oluyor. Hat eski, suyun basıncı sürekli patlatıyor. Bulunmayan ve tamir edilmeyen kaçak, su zayiatını arttırıyor. Evlere su gitmeyince DESKİ geliyor suyun kaynağından, şelaleye akan sudan içme suyuna biraz su veriyor. Sonraki arızada biraz daha veriyor. Onların derdi su kesintisini halletmek. Patlak ya da arızayı gidermek değil. Ellerinin altında gürül gürül akan bir kaynak var. Her kesintide şelaleden depoya biraz daha su veriyorlar. Şelaleden çalınan suyun birazı patlaktan kaçak olup akıyor birazı da evlere ulaşıyor. Böyle yapa yapa şelale kurudu. Yakında içme suyu da bulamacağız” dediler.

Fazla Su Sulama Suyu Olarak Kullanırdık

Homa’nın suyuyla nam salmış bir belde olduğunun altını çizen mahalle sakinleri “beldemizin adı bol ve gür suları nedeniyle Gümüşsu olarak değişti. Ancak son beş yılda su namına bir şey kalmadı. Önceden depo ve şelaleden artan ve köyün içindeki kanallardan şırıl şırıl akan fazla su arazi suyunda bile kullanılırdı. Şimdi evlerimizde içme suyu bulamıyoruz. Depodan gelen su, kaçak patlaklarda kayboluyor, patlaktan kaçan su yerine şelalenin suyunu alıyorlar bu sefer de şelale kuruyor” dediler.

Şelale ile İçme Suyu Kaynağı Aynı

Köyün içme suyu ile şelale suyunun kaynağının aynı olduğunu ifade eden Homa’lılar “suyumuzun kaynağı Pınarbaşı bölgesi. İçme suyumuz buradan muhtelif yerlerdeki depolara aktarılır depolardan da evlere. Kaynaktan çıkan suyun fazlası yıllardır şelaleden akardı. Kaçaklar yüzünden içme suyu yeterli gelmeyince kaynaktan şelaleye giden su depolara aktarıldı. Ama kaçaklar yapılmayınca su evlere ulaşmadan kayboldu gitti. Şelale de kurudu içme suyu da kalmadı” diyerek çaresizliklerini dile getirdiler.

Köylü Sürekli Klorlu Su İçiyor

Köylülerin su şikayetlerini dinleyen ve suyun kaynağı Pınarbaşı mevkisine çıkan CHP’li Meclis üyeleri konuyu Çivril Belediyesi ve Denizli Büyükşehir Belediye meclisinde gündeme getireceklerini belirtti. Grup adına konuşan CHP Belediye meclis üyesi Nuri Özen “Homa mahallemizden içme suyu ve Şelale ile ilgili sürekli şikayetler alıyoruz. Daha önce bir defa daha geldik. Vatandaşlarımızla bir araya gelerek şelalede incelemede bulunduk. İlgili kurum yetkililerine durumu ve şikayetleri ilettik. Bugün gördük ki değişen bir şey olmamış. Hazır su var diye patlak ve arızalı su hatlarını yenilemek yerine şelalenin suyunu depoya aktararak kendilerince soruna çözüm bulmuşlar. Köyün birçok yerinde patlak var. Topraktan su kaynıyor ama evlerde ve şelale de su kalmamış. Aktarılan suyu temizlemek için her gün depoyu klorlamaktan köylü su yerine ilaç ve klor içer olmuş. Sorunu hem Çivril hem de Denizli Büyükşehir Belediye meclisinde gündeme getireceğiz. Bütün dünyada kuraklığın yaşandığı bir dönemde suyun boşa akıtılması ihanettir” dedi.

Büyükşehirde Ne Varsa Gümüşsu’da da Oldu.

Denizli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Çivril’de mahallelerin unutulduğunu hatırlatan Nuri Özen “Eskiden Gümüşsu mahallesine su içmek için gidilirdi şimdi ise hiçbir çeşmeden su içilmiyor. Büyükşehir’de ne varsa Gümüşsu’da da olacak diye oyları topladılar. Yıllar geçti Gümüşsu’lu vatandaşlar vaatlerin verildiği gibi olmadığını anladı. Sayın Osman Zolan Gümüşsu’lu vatandaşların çektiği sıkıntıdan bihaber.Gümüşsu’nun içme suyu şebekesinin suyun çıktığı yerden son noktaya kadar değişmesi gerektiği defalarca söylenmesine rağmen yenilemek için bir girişimde bulunmuyor.

DESKİ çalışanları akşama kadar Gümüşsu’da patlayan şebeke tamir ediyor dolayısıyla her şebeke patladığında klor veriliyor. Güya insan sağlığını korumak için verilen klor, sürekli verildiği için insan sağlığını tehdit ediyor.Gümüşsu halkı akan suya bakıyor,marketlerden su alıp içiyor. Osman Zolan’a teşekkür ediyor.İçinde bulunduğumuz kuraklık yıllarında suyun boşa akıp gitmesi içler acısı “dedi.

Editör: Haber Merkezi