Çivril’in önemli tarım ürünlerinden şeker pancarının zorlu hasat dönemi başladı.

Çivrilli çiftçilerin önemli gelir kaynaklarından biri olan şeker pancarı hasadı başladı. Emircik ve Yakasomak mahallesinde alınan pancarlar Uşak Şeker fabrikasına sevk edilerek üretim sürecine alınıyor.

Traktör ve özel makinelerle kazımı yapılan pancar, kadın işçiler tarafından yapraklarından temizlenerek yüklemeye hazır hale getiriliyor. Sabah erken saatlerde başlayan pancar söküm ve kesim işinin zor olduğunu belirten Sevil Cengiz “pancar zordur. Önceden söküm işini de insan gücü ile yapıyorduk şimdi makineler söküyor biz yapraklarını kesip yükleme yapıyoruz” dedi.

Söküldükten sonra özel bıçaklarla temizlenen pancarların römorklara yine insan gücü ile yüklendiğini belirten Sevil Cengiz “kadınlar genelde kesim işi yapar. Kadın eli hem pratik olduğu için kesim işi seri olur hem de römorka yüklemek daha zordur. O yüzden yüklemeyi kadınlar da yapıyor olsa da genelde erkeklerin işidir. Kadınların yevmiyesi 200 liradan başlar yükleme yapanların biraz daha farklıdır. Akşama kadar eğil kalk pancar keseriz. Yaklaşık bir, bir buçuk ay pancar sürer sonra başka işlere gideriz. Biz de hayatımızı böyle işten işe savrularak kazanıyoruz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi