Bu olumsuzlukların yaşanmaması için maçlar başlamadan konuların uzmanlarından yardım almak gerekir: Bu yardımın amacı, oyun sırasında veya öncesinde oluşabilecek problemleri iyi yönetebilme, performansın olumlu yönde devamlılığını sağlamaktır. Yardım alınan teknikler; dinlenme (rahatlama), gözlemleme, amaç belirleme, oyun öncesi ön hazırlık ve oyun sırasında spesifik planları geliştirme ve uygulama…

Yarışmalar süresince oluşabilecek uyku sorunlarının üstesinden gelme, yaşanabilecek gerginliğin giderilmesi (Psikoterapist yardımı).

Bu tür ruhsal durumların hemen, hemen tüm sporcularda görüldüğü, bunun nedeninin vücudun salgıladığı dört ayrı hormondan kaynaklandığı, vücudun sıvışma veya savaşma güdüsüyle (mekanizması ile) doğrudan ilgili olduğu bilimsel olarak saptanmıştır.

Kişiden kişiye farklılık gösterse de sorunlar genel olarak şöyle özetlenebilir: İş yeri sorunları, aile sorunları, ilişkilerde yaşanan olumsuzluklar, hatta takım içinde yaşanan olumsuzluklar gibi… Uygulanabilecek tekniklerden biri; çekmece mi, yoksa kasamı veya buzdolabı mı olur sorunu bunlardan birine koymak ve kendi kendinize bu sorunla daha sonra yüzleşip üstesinden geleceğinize dair söz vermeniz olabilir.

Rahatlama gereksinimleri ve yoğunlaşma azalmaları ise yakalanan her fırsatta diyaframdan derin soluklanmalarla karşılanabilir. Soluklanırken sakinleştirici bir renge, görüntüye odaklanması yararlı olur. Gerektiğinde rahatlama bantlarından (tepeden tırnağa uygulanarak) da yararlanılabilir.

Not: yabancı bir dergiden çeviridir.