PEYNİR:Peynir çeşitleri yüksek hayvansal protein ve az miktarda karbonhidrat içerdiği için kan şekerini de hızlı yükseltmeyen besinler arasında yer alır. Kahvaltının vazgeçilmezi olan peynir oruç tutarken kahvaltı öğününün kalkmasıyla ikinci plana atılmaktadır. Yüksek miktarda kalsiyum ve protein kaynağı olan peynir uzun süre tok tutmasının yanında kemik sağlığının korunmasına ve tansiyonun dengelenmesine yardımcıdır. Oruç süresince kan kolesterolünü düşürürken insülin düzeyinin dengelenmesine yardımcı olur. Sahurda 1-2 kibrit kutusu kadar tüketilmesi gerekir. Ancak tuzlu peynir gün içerisinde susama hissinin ortaya çıkmasına neden olacağından dolayı tercih edilmemelidir. Akşamdan suda bekletilerek tüketilmesi uygundur.

YEŞİL ÇAY:Yeşil çay, açlık hissini bastırır ve metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. İftar ve sahur aralarında 1-2 fincan, içine tarçın ve karanfil karıştırılmış yeşil çay açlığınızı ve tatlı yeme isteğinizi bastırır. Yeşil çayın uyarıcı özelikte olduğu, yorgunluğu giderme ve beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Yeşil çayla ilgili yapılan pek çok çalışmada yeşil çay tüketiminin içerdiği kateşin sebebiyle kilo kontrolünde ve vücut yağını azaltmada önemli olduğu görülmüştür. Herhangi bir kalp rahatsızlığınız veya tansiyon probleminiz yok ise ramazanda günde 1-2 fincan yeşil çay içerek hem tatlı ve açlık krizlerinizden kurtulabilir; hem de yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

KEFİR:Sindirimi ve hazmı kolay, besleyici bir içecektir. Tıpkı yoğurt gibi sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı fermente bir süt ürünüdür. Yoğurttan daha yoğun olan probiyotik içeriği ile barsaktaki iyi huylu bakterilerin artmasına yardımcı olurken kötü huylu bakterilerin yerleşmesini de önler. Sıvı alımına katkı sağlar. Kabızlığın önlenmesinde yardımcıdır.

KURU FASULYE/PİYAZ:Baklagil tüketimi bitkisel protein kaynağı olduklarından dolayı uzun süre tok tutmaya yardımcıdır.Gün içerisinde kan şekerinin dengede kalmasını sağlarlar. Özellikle kuru fasulye ülkemizde sıkça tüketilen bir baklagildir. Yapılan çalışmalar baklagil tüketen bireylerin kan şekeri ve kilo kontrolünü tüketmeyen bireylere göre daha iyi sağladıklarını göstermektedir.

Ramazanda fasulye tüketiminizi ana yemeğin yanında bol mevsim yeşillikli kişi başı bir tatlı kaşığı yağlı bir piyaz olarak veya fasulyeyi ana yemek olarak pişirerek dâhil edebilirsiniz.

ÇÖREKOTU:Sahurda öğütülerek ya da tam haliyle salatalara, yoğurda eklenecek çörekotu doygunluk hissi dışında zindelik de yaratır.

İçerdiği sağlıklı yağlar tokluk hissi yaratır. Maydanoz, dereotu, nane, fesleğen gibi yeşilliklerle hazırlayacağınız bir sahur kahvaltısına serpeceğiniz çörekotu kilo kontrolünüzü sağlarken, aynı zamanda mide ve barsak sisteminin de desteklenmesinde etkili olacaktır. İnsülin seviyesini dengelemede önemli katkıları olan bir baharattır.

SORU: Sahurda siyah çay tüketimi susama hissini azaltır mı?

CEVAP: Hayır. Siyah çay, kahve gibi kafeinli içecekler idrar söktürücü etkiye sahiptir. Bunun anlamı; bu içecekleri tükettiğinizde vücudunuzdan su atılır. Bu da gün içinde susamanıza neden olur. İftarda ve sahurda kafeinli içeceklere yer vermek doğru değildir. Bunun yerine sıvı alımına katkı sağlayacak kafeinsiz bitki çayları tercih edilmelidir. Özellikle sahurda papatya, yasemin gibi bitki çaylarının tüketilmesi tekrar uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır.