Son zamanlarda teknoloji forumlarında popüler olan bir soru var: Sabit Disk veya SSD’ler veri yazdıkça ağırlaşır mı? Bu soru bazı kullanıcılarda kafa karışıklığı yaratmış durumda. Depolama birimlerinin veri anlamında dolmaya başlaması o birimin ağırlığına etki eder mi? Ederse ne kadar ve nasıl etki eder? Bu yazıda tüm bunlara açıklık getireceğiz!

Öncelikle kısa ve net olarak belirtmek gerekirse: Evet, depolama birimlerine veri eklemek o birimlerin ağırlığına etki eder. Dilerseniz konunun detaylarına inelim ve verilerin ağırlığa nasıl etki ettiğine fizik sayesinde tanıklık edelim.

Elektronik depolamada RAM, SSD, flash bellek ve benzeri birimlere veri eklemek, yani 0 yerine 1’i işlemek elektrik yükünün depolanmasına yol açar. Fizikten de bildiğimiz üzere her elektronun çok küçük de olsa bir ağırlığı mevcut (9.10938215 × 10-31 kg). Bu nedenle depolama birimlerine elektron eklemek, o birime az miktarda da olsa ağırlık eklemek anlamına gelmekte.

Söz Konusu Ağırlık Hangi Miktarlarda?

Bu soruya tam anlamı ile bir cevap verebilmek için kaç elektrondan bahsettiğimiz önemli. Ancak basit bir hesaplama yapacak olursak, 1 ile tamamen doldurulmuş 1GB flash belleğin 729 femtogram gibi bir ağırlığa sahip olduğunu görürüz. Bu durum da bize 0’lar ile dolu olan bir flash belleğin 1’ler ile dolu olan bir bellekten daha hafif olduğunu gösterir. Bir femtogram 0.000000000000001 kg’a denk gelmektedir.

Manyetik depolamada ise sabit diskler (HDD’ler) manyetik alanları kuzeyden güneye ve tekrar geriye çevirerek çalışır. Bu, kendi başına sürücünün ağırlığını değiştirmez. Ancak bununla birlikte, bir HDD’ye veri yazmak kaçınılmaz olarak manyetik alanlarda bir miktar atık ısı üretir.

Manyetik alanlarda ısı üretimi ise bizi şu cevaba götürmekte; Herhangi bir şeyin ısıtılması kütlesini artırır, çünkü enerji ve kütle eşdeğerdir (E=mc2). Bu bağlamda aktif olarak içerisinde veri işlenen bir sabit disk, hiç veri işlenmeyen bir sabit diske oranla oldukça az bir farkla olsa da daha ağırdır.

Sonuç olarak depolama birimleri, üzerlerine yazılan veriler neticesinde gerek ısıdan kaynaklı, gerekse verilerin ağırlığından kaynaklı olarak ağırlık değişimi gösterirler. Ancak bu noktada endişe edecek bir şey yok. Söz konusu ağırlıklar inanılmaz derecede basit ve ufak ağırlıklar. Dolayısı ile söz konusu ağırlık değişimleri depolama birimlerinizin performansına herhangi bir etkide bulunmaz.