Ruhsatsız silah satın alma, kişinin silah bulundurmak için ruhsatı olmamasına rağmen kişisel ihtiyaçların karşılanması amacıyla silah satın almasını ifade etmektedir. 6136 sayılı Kanun madde 13’te düzenlenen ruhsatsız ateşli silah satın alma ilgili kanun hükümlerine aykırı satın almayı ifade etmektedir.
Ruhsatsız Silah Taşıma Suçu Nedir?
Silah taşıma ruhsatı ateşli silah taşımalarına izin verilen kişiler adına düzenlenen belgeyi ifade eder. Bir kimse bu belgeyi haiz olmadığı halde silah taşırsa bu husus suç oluşturacak ve 6136 sayılı Kanun 13. maddesi uyarınca cezalandırılacaktır. Bu suç yalnızca ruhsata sahip olunmaması halinde değil, var olan ruhsatın süresinin dolması ve yenilenmemesine rağmen taşınmasında da söz konusu olmaktadır. Kanuna ve ilgili yönetmeliğe göre silah taşıma ruhsatının süresi 5 yıldır. Bu süre dolmadan gerekli işlemleri gerçekleştirerek ruhsatın yenilenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde süresi dolan ruhsatın bir anlamı olmayacak ve bu süreçte taşınan silah ruhsatsız silah taşıma kapsamına girerek suç oluşturacaktır.
6136 sayılı Kanun hükümlerine göre silah taşıma ruhsatı nasıl alınır, kimler silah taşıma ruhsatı alabilir? Silah taşıma ruhsatı alabilecek kişiler 6136 s. Kanunun 7.maddesinde sayılmıştır. Bu kişiler Bakanlıkça belirlenen gerekli belgeleri toplayarak ruhsat için başvuruda bulunmalıdır. Bu belgenin alınabilmesi için başvuran kişinin silah taşımasında psikolojik, nörolojik, fiziki bakımdan sakınca bulunmadığını doktor raporu ile kanıtlaması şarttır.
Ruhsatsız Silah Satın Alma, Taşıma Suçunun Cezası Nedir?
Ruhsatsız silah satın alma ve taşıma suçları 6136 sayılı Kanun 13. maddesinde düzenleme altına alınmıştır. Bu maddenin ilk fıkrası uyarınca ateşli silahları ruhsatı olmamasına rağmen taşıyanlar veya bulunduranlar cezalandırılacaktır. Ruhsatsız silah taşıma cezası kanunda bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezası olarak belirlenmiştir. Satın alınan veya taşınan ateşli silahın sayı ve nitelik bakımından vahim olması halinde verilecek cezada artırıma gidilmiştir. Ateşli silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca vb. olması halinde de artırım söz konusudur. Sayılan bu silahlar nitelik bakımından vahim silahlar olarak belirtilmektedir. Bu hallerde beş yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beş yüz günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunacaktır.