29 gün boyunca oruç tuttuk ve oruçla beraber vücudu beslenme anlamında detoksa aldık. Şimdi sıra, fakiri yoksulu anladığımız günleri bayramla kutlamaya, ödüllendirmeye geldi.

Bayramda Türk gelenekleri denince direkt akla gelen; şeker, çikolata, baklava, bol tatlı ve misafirlikler.. Bayramda tatlı tüketimi normal rutinimizin çok üzerine çıkıyor ve diabet hastalarının, zayıflama diyeti yapan kimselerin olumsuz etkileneceği bir dönem olacaktır. Özellikle diabet hastaları bu dönemde kesinlikle şeker ve tatlı tüketmemelidir. Zayıflama diyeti yapan bireylerde tatlı porsiyonlarına dikkat etmelidir.

Bayramlarda alınan kilolar ile bayram sonrası, zayıflama anlamında zorlanılan bir dönem olmaktadır. Ramazan ayı çoğunlukla kilo kaybedilen bir aydır ve bunun sebebi, günün büyük bir kısmını aç geçirmemizdir. Açlıkların ardından hızlı beslenmeye başlamak fazlasıyla kilo almaya sebep olacaktır.

Hayır demeyi bilmek, porsiyon kontrolünü sağlamak önemlidir. Her ikramdan belirli porsiyonlarda tüketim sağlamak ve sonrasında bunu telafi etmek gerekmektedir.

Bayram ardından alınan kiloları telafi etmek nasıl olacak ?

Bayram sonrası haftayı daha düşük kalorili, bol yürüyüş ve bol su tüketimi ile geçirmek kilo kaybetmeye yardımcı olacaktır. Özellikle düzensiz beslenilen zamanların ardından telafi programları uygulamak alınan ödemlerin kaybolmasına, o dönemde alınmış ve vücuda oturmamış yağların verilmesine yardımcı olacaktır.

Bayramların ardından alınan kiloların büyük bir kısmı tatlıdan kaynaklı olarak ödemdir. Ödemin yerini yağ almadan ödemi atmak gereklidir. Ödem atmak için yürüyüş yaparak terlemek, bol su tüketimi, az tuzlu hatta tuzsuz ve beyaz undan uzak beslenmek yeterli olacaktır.

Beyaz un, şeker, tatlılar, tuz, beslenme tarzının değişmesi ödem toplamaya neden olmaktadır. Bayram dönemleri de dikkat edilmezse kilo almalar ve kan şekerlerinin bozulması anlamında riskli dönemlerdir.

Yapılan hatayı telafi etmek ve telafi noktasına gelmeden önce ikram edilenin fazlasına ‘’Hayır’’ demek sizin elinizde !!

Güzel günlerde ve bir sonraki bayramda görüşmek dileğiyle, herkese iyi bayramlar ?