Günümüzde özellikle servis tabakları ‘moda’adı altında her modelde daha da büyümekte. Ortalama çapı 20-22 cm olan bir servis tabağını doldurmak gereğinden fazla enerji almaya neden olmaktadır. Servis tabaklarını küçültmek, aynı miktarda koyacağınız yemeğin tabağı daha fazla doldurması nedeniyle önce gözünüzü doyuracaktır. Tabağınızı göz kararı 4 eşit parçaya bölerek ikisini salata ve sebze, birini et grubu, diğerini de tahıl ve ekmekle doldurmak yeterli ve dengeli bir öğün tüketmenizi sağlayacaktır.
Kilo vermede başarılı olunmak isteniyorsa işe ilk olarak porsiyon kontrolünden başlanmalıdır. Tüketilen besinlerin sadece porsiyonunu küçülterek günde ortalama 500 kalori kadar enerji daha az alınabilir ve ayda yaklaşık 2 kilo vermek mümkün olabilir.
Porsiyon kontrolü anlık bir olay değildir bir birini takip eden öğünler silsilesi sonucunda başarı veya başarısızlıkla sonuçlanabilir. Porsiyon kontrolü diyetin vazgeçilmez kurallarından biridir. Porsiyon kontrolü için öğünler parçalanmalı az az ve sık sık yenerek vücuda alınan enerjiyi yakabilmesi için zaman verilmelidir. İki öğün arası 5-6 saati geçmemeli, uzun süre açlıktan kaçınılmalıdır. Aralarda küçük ara öğünlerle açlık durumu bastırılmalı, ara öğünlerin genel porsiyon kontrolünde en büyük yardımcılardan biri olduğu unutulmamalıdır.
Yediğimiz her şeyin az ya da çok bir enerjisi vardır. Mesela ceviz kolesterolü düşürüyormuş deyip her gün avuç avuç ceviz yenirse hem kan yağlarında artış görülür hem de kilo alınır. Ya da zeytin yağı faydalıymış uzmanlar hep zeytin yağı öneriyor deyip yemeğe bir su bardağı zeytin yağı konulduğunda sonuç yine benzerdir. Zeytin yağı da yağdır ve tüm yağlar içerisinde 1 gramında en fazla enerji veren yağdır. Örneklerde de görüldüğü gibi porsiyon kontrolü yapılmadığında yararlı olabilecek besinler de sorun yaratabilmektedir. Büyüklerimizin de dediği gibi azı karar çoğu zarar çünkü ilaçla zehri ayıran tek şey dozdur.
Sağlıklı günler dilerim.