Kişilerin değişen etkenleri göz önünde bulundurulmadan herkese aynı şekilde verilen detoks diyetleri yanlıştır. Detoks diyeti ne zaman uygulanır? Detoks uygulamak gerekli midir?

Detoks kelime anlamı olarak vücutta var olan zararlı bileşenleri vücuttan uzaklaştırmak demektir. Vücuttaki toksinleri ve ödemi uzaklaştırmak için tek seçenek detoks diyeti olmamalıdır. Bol su alımı ve düzenli beslenmek yanında yeterli antioksidan bileşen alımı detoks görevi görecektir. Antioksidan içeren meyveler ise genel olarak kırmızı meyveler, turunçgiller ve ananas gibi tropikal meyvelerdir. Sebzeler de antioksidan içeriğiyle zengindir. Bu durum gösterir ki diyette yeterli sebze meyve alınması ve su içilmesi vücuttaki zararlı ögeleri uzaklaştıracaktır.

Bireysel olarak hazırlanan zayıflama diyetleri uygulanmalıdır. Zayıflama diyetine tam uyuma rağmen kilo verme durmaya başladığında ya da dirençli kilolara gelindiğinde detoksyada düşük kalorili diyetler kısa süreli olarakbirkaç gün uygulanabilir. Aksi takdirde detoks diyetleri düşük enerjili olduğu için ve yeterli vitamin mineral sağlamadığı için baygınlık ve halsizliklere sebep olur. Sadece baygınlıklar değil bunun yanında tansiyon düşüklüğü, şeker düşüşleri de görülecektir. İleriki dönemlerde de kansızlık ve unutkanlık var olmaya başlayacaktır. Uzun süreli uygulanan detoks diyetleri metabolizmayı bozmaktadır.

Son derece popüler olan ve uygulaması doğru yapılmayan detoks diyetleri nelerdir?

Düşük enerjili, genel olarak sıvı alımının ve düşük kalorili sebze alımının sağlandığı diyetlerdir. Ödem ve kas dokusundan kilo vermeye sebep olmaktadır. Sıvı ve kastan kilo vermek sağlıksızdır. Sağlıklı olan kilo verme şekli yağdan kilo vermektir. Yağdan kilo vermek için de bireysel hazırlanmış listeler tercih edilmelidir.

Bir diyet listesi kişinin yaşam tarzına, yaşına, fiziksel aktivite düzeyine, hastalıklarına, besinlere karşı olan alerji durumuna, aldığı ilaçlarına ve kan tablosuna göre hazırlanmalıdır. Detoks diyeti adı altında verilen tek öğün beslenmek, ananas diyetleri, kabak diyetleri, su diyetleri yanlış uygulamalardır.