Diyelim ki faiz de 1 lira olsun

Cevap: Faizi ödemek için 1 lira daha basacak… Ama şimdi 3 liranın faiziyle karşı karşıya kaldı ve piyasada sadece 2 lira var.

Öyleyse 3 lira daha basılıp piyasaya sürülmesi gerek. Bu yapıldı diyelim, bu sefer de 6lira daha basmak zorundasınız.

Bu böyle sürer gider, sürekli faiz ödersiniz.

Bu tür bir sistemin sürdürülebilirliği var mıdır?

Sadece bir süre yaşar ve sonunda hiperenflasyonla son bulur !

Şu an içinde bulunduğumuz sistemi de korkunç bir son bekliyor.

Fiat (iradi) para sisteminde “para” BORÇ olarak yaratılır.

Bu borç devlet tarafından üstlenilmiş gibi görünür ve adına tahvil denir. Ve tabii ki bunu ödeyecek olanlar her zaman halklardır, toplumlardır.

Bir ülkede yaratılan iradi para tabanı, o toplumun ödeyebileceği sınırı aştıktan sonra artık öyle bir noktaya gelmiştir ki;

basitçe üç kelimeyle tanımlanabilir: “Gelecek nesilleri borçlandırmak.”

Peki ne hakla? Ve şu anda tüm dünyada yapılan tam da budur.

Fiat para sistemi tarihte birçok kez uygulandı ama şimdi ilk kez küresel boyutta ve sistemin bütün çarkları iç içe geçmiş.

Tarihte 11.y.y.’da Çin’de,

  1. y.y.’da Britanya’da,
  2. y.y.’da Fransa’da, vs. çeşitli defalar altın ve gümüş diskalifiye edilerek, fiat para uygulamaları gerçekleştirildi Ve hepsi sonunda hiperenflasyon yaşayarak çöktü. Basılan bütün kağıt paralar pul oldu ve insanlar bütün varlıklarını kaybettiler.

Bu durum fiat para sisteminin kaçınılmaz sonucudur.

Ama bunların hepsi yereldi.

Aynısını bu sefer küresel ölçekte yaşayacağız. Devrilen bono piyasalarının yarattığı domino etkisiyle; tüm dünyada, aynı anda. Üstelik yakın bir gelecekte. Bütün balonlar patlayacak ve uyuyan toplumlar acı içinde uyanacak ama o gün geldiğinde ellerinden hiçbir şey gelmeyecek.

Bunun doğuracağı sonuçları hep birlikte izleyeceğiz. Tarihin çok önemli bir dönüm noktasındayız. Mevcut sistem, geri döndürülebilecek kritik sınırı çoktan aştı.

Çünkü ödenemeyecek kadar borç yaratıldı. Ayrıca türev balonu, bonolardan cok daha tehlikeli boyutlara ulaştı.!

2018 verilerine göre dünya piyasalarındaki türevler 1.5 katrilyon doların üzerinde. Türev bir çeşit kontrattır. Mesela altın ve gümüş kontratları.

Ortada gerçek metal olmadığı, sadece ödeme taahhüdü olduğu için bunlara “paper gold” (kağıt altın) ve “paper silver” (kağıt gümüş) da diyorlar. Türetilmiştir. Bunlar bir örnekti, bunun gibi milyon çeşit türev kontratı var.

Peki dünyadaki bütün reel varlıkların (evler, arabalar, araziler, fabrikalar, makinalar, üretilmiş mallar ve diğer her şeyin) toplam değeri ne kadar??

300 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Türevler ise 1.5 katrilyonun üzerinde, yani dünyayı 5 kere satsanız, yine de türev kontratlarıyla verilen taahhütleri ödeyemezsiniz. Bono balonunun patlamasıyla yaşanacak bir küresel krizin ikinci aşamasında devletler piyasaları yaşatmak için daha fazla para basmak zorunda kalacak.

Sonra türev balonunun patlaması ve devaminda benzeri görülmemiş bir hiper enflasyonu tetikleyecek. Geçmiş örneklerinde yaşanmış olduğu gibi. Ama çok ve çok daha büyüğü.

Şu an elinizdeki kağıt paralar tarihe karışacak. Ve dünya yeni bir para sistemine geçmek zorunda kalacak.

Ya bu değişime hazır olacağız, ya da bu değişimle dibe vuracağız.!