. Bunun için araç sahipliğine ilişkin doğru bilgide ustalaşılması gerekiyor. Bu tabi zaman alan bir konu. Aracınıza uygun şekilde özen göstermek için yapılması gerekenleri doğru şekilde öğrenmek için zaman ayırmanız gereken bir şeydir. İdeal olarak, otomobil bakımının temellerini gözden geçirmek için gününüzde birkaç saat ayırabilmeniz gerekir, böylece aracınızı tüm ömrü boyunca sizinle birlikte kullanabilirsiniz. Aynı zamanda, bilinçli olarak yaptığınız hataları not almak da iyi bir fikirdir. Sonuçta bu hatalar otomobilinizin ömrünü kolayca kısaltabilir. Bu hataların ne olduğundan emin değil misiniz? Sizin için Otomobilin Kullanım Ömrünü Azaltan 12 Sürücü Hatası nedir listeledik.

Soğuk Motorla Hemen Hızlanma

Günümüz otomobilleri çalıştırıldığında ve motorun ısınmasını beklemek zorunda kalmadan sürüşe hazır hale geliyor. Birkaç saniyelik bir çalışma, motorun tamamında tam yağ basıncı elde etmek için yeterli. Bu nedenle bir yaz gününde olduğu gibi kolayca gidebilirsiniz. Ancak yine de sert bir şekilde hızlanmamalısınız. Otomobili motor soğukken hızlandırmak, aracınızın ömründen bir kaç yıl azaltabilir. Motorun ısınması biraz zaman aldığından hızlanmadan kaçının.

Çok Fazla Hızlanma

Elbette birçok araç sahibi hızlı sürmekten hoşlanıyor. Ne de olsa, RPM’leri devirip arabanızın canlandığını hissetmekten daha heyecan verici bir şey yok. Her otomobil meraklısı, her seferinde bir tam gaz patlaması için cazibeyi hissediyor. Bununla ilgili bir sorun, geri yavaşlamak için genellikle frenlere basmanızdır. Ancak bu otomobiliniz için çok da iyi bir şey değildir. Sert hızlanma çok fazla yakıt tüketmenize neden olurken aktarma organları bileşenlerine de ağır yük yükler.

Seyrek Sürüş

ster inanın ister inanmayın, otomobilinizi nadiren kullanmak, uzun vadede aracınızın performansı ile ilgili bazı sorunlara neden olabilir. Otomobilin çok sık kullanılmaması araç bileşenlerinin ömrünü kısaltacaktır. Ayrıca lastikleri de inceltecektir İdeal olarak, aracınızı haftada birkaç kez sürmeniz gerekiyor. Eğer birden fazla otomobile sahipseniz, tüm arabaların yeterince düzenli yol alabilmesini sağlayın.

Yakıt Deposu Boşalana Kadar Otomobili Kullanmak

Elbette, çok yoğun bir gün geçiriyor olabilirsiniz, o kadar ki tamamen yakıt vermeyi unutmuş olursunuz. Ne yazık ki, yakıt tankınız boşalana kadar arabanızı kullanmak pek de iyi bir fikir değil. Yakıt tankınızı çok alçaltmak yakıt pompanıza pislik sıkıştırabilir. Bunun nedeni, yakıt tankına girecek küçük parçacıkların dibe çökmesi ve otomobilin de bulabildiği son yakıtı almaya çalışıncaya kadar orada kalma eğiliminde olmalarıdır.

Motor Arıza Işığını Dikkate Almamak

Motor arıza lambası uyarınız açıkken yapmanız gereken en son şey onu tamamen görmezden gelmektir. Motoru arıza ışığı, gevşek bir gaz başlığından ciddi şekilde yanlış ateşleyen bir motora kadar birçok farklı anlama gelebilir. Ayrıca, Motor arıza ışığı soruna bağlı olarak ya yanıp söner veya sürekli yanar. Yanıp sönen bir ışık veya bazı otomobillerde sarı veya turuncu ışık yerine kırmızı ışık demek derhal ilgilenilmesi gereken bir sorun var demektir.

Lastik Temizliği Yapmamak

Otomobilinizin içini ve dışını temiz tutmak kadar, lastiklerinizi düzenli olarak yıkadığınızdan da emin olmalısınız. Bunu yapmazsanız, otomobilinizin yoldaki performansını etkileyebilir. Lastikleriniz aracınızla yol arasındaki bağlantı noktası olduğundan, mükemmel durumda olduklarından emin olmak için ekstra özen göstermeleri gerekir.

Lastik Basıncını Kontrol Etmemek

Bunu fark etmeyebilirsiniz ancak lastik basıncı aracınızın genel performansı için oldukça önemlidir. Aslında, yanlış şişirilmiş lastikler aracınızın yakıt tasarrufunu kolayca düşürebilir. Az şişirilmiş lastiklere sahip olmak, tüm lastiklerinizin ortalama basıncındaki her 1 psi düşüş için yakıt kilometrenizi yaklaşık yüzde 0,2 azaltabilir. Aynı zamanda, doğru lastik basıncına sahip olmamak, aracınızı güvenle sürmenizi de etkileyebilir.

Yanlış Lastik Hizalama

Yanlış lastik basıncının yanı sıra, ciddi sorunlara yol açabilecek başka bir lastik sorunu da yanlış hizalanmış tekerleklerdir. Yüksek hızda sürüş yaparken, tekerleklerin yanlış hizalanması direksiyonda zorluklara yol açarak kaza riskini artırabilir. Hizalama dışında kalan lastikler yana doğru sürüklenir ve sürücüyü aracı kontrol altında tutmak için direksiyonunda sert bir tutuşa zorlar. Yanlış hizalama, bir aracın frenleme ve yol tutuşunu olumsuz etkileyebilir, yoldaki güvenliği tehlikeye atar.

Sıvı Kontrollerini Atlama

Bir otomobili düzgün bir şekilde muhafaza etmeye gelince, yapılacak en kritik şeylerden biri sıvı seviyelerini kontrol etmektir. Bir Otomobilin Ömrünü Azaltan 12 Sürücü Hatası dediğimizde sıvı kontrollerinin yapılmaması önce çıkan unsurlardandır. Bunlar arasında hidrolik direksiyon, fren, ön cam yıkayıcıları, şanzıman, soğutma sistemi ve motor yağı ile ilgili olanlar bulunur. Yağ değişimleri gibi, araç üreticiniz de bu diğer sıvıların kontrol edilmesini, yenilenmesini ve / veya değiştirilmesini sağlama konusunda tavsiyeler sunar. Bu önerilen programları göz ardı etmek yalnızca ilgili belirli bileşene zarar vermeyebilir. Arabanızın diğer bölümlerine de zarar verebilir.

Geciken Yağ Değişimi

Otomobilinizi düzgün bir şekilde korumak için yapmanız gereken her şey arasında, yağ değişimi asla ertelememeniz veya tamamen atlamamanız gereken bir aktivitedir. Onsuz, otomobiliniz çok daha uzun süre çalışamaz. Motorlar birçok hareketli parçadan oluşur ve hasar görmemesi için bu parçaların uygun şekilde yağlanması gerekir. Motordaki yağ bu hayati bir işlevi sağlar. Zamanla, bu yağ parçalanır ve çevreden olduğu kadar motordan da toz, kir ve pislikle kirlenir. Bu olduğunda, yağ işini düzgün yapamaz hale gelir.

Kalifiye Olmayan Ustaya Gitmek

Tabii ki, günümüzde özel ve yetkili servis hemen hemen her yerde. Ancak, otomobiliniz iyiliği için akıllıca seçim yapabilmeniz gerekir. Bunun sebebi, aracınızı vasıfsız bir oto tamircisine getirmek sadece daha fazla baş ağrısına neden olabilir. Özellikle teknik otomobil işleri hakkında fazla bir şey bilmiyorsanız, aracınıza yanlış veya düşük kaliteli parçalar koyarak sizden faydalanmak çok kolay olacaktır. Bölgenizdeki otomobil dükkanlarını araştırmak için zaman ayırın. Siz de bilgili arkadaşlarınızın önerilerini almaktan çekinmeyin.

Eski Parçaları Değiştirmeme

Otomobilinizi düzenli olarak kullandığınızda, bazı parçalar zamanla aşınma eğilimindedir. Ve bu bir kez gerçekleştiğinde, onları en kısa zamanda değiştirdiğinizden emin olmalısınız. Aksi takdirde, otomobilin performansını ve kendi yol güvenliğinizi etkileyebilir. Aynı zamanda, aşınmış bir araba parçası diğer ilgili araba parçalarının zarar görmesine kolayca katkıda bulunabilir. Ve bu gerçekleştiğinde, ilk başta beklediğinizden daha pahalı onarımlar için ödeme yapmanız da gerekebilir.

Zamanlanmış Bakımı Erteleme

Otomobilinizi fonksiyonları ve parçaları zamanla aşınır. Bunların sorun çıkmasını önlemenin tek yolu, zamanlanmış bakım ve onarım işlerini yerine getirmektir. Bakım aralıklarını atlarsanız, otomobilinizdeki herhangi bir sorunun büyük sorunlar haline gelme ihtimali yüksektir. Bunlar da daha fazla paraya mal olur. Daha da kötüsü, aracınızın değeri de düşme eğilimindedir ve yoldaki güvenliğinizin de tehlikeye girme ihtimali yüksektir.