Patolojik Kıskançlık Nedir?

Normal kıskançlıktan daha üst boyutta olan kıskançlığın psikolojik tanımı patolojik kıskançlıktır. Patolojik kıskançlığın bir diğer adı ise Othello’dur. Patolojik kıskançlık kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülür.

William Shakespeare-Othello Eserinin Bu Sendromla İlgisi Var Mı?

Yıllara dayanan bir problem olan Othello Sendromu, adını 1603 yılında yazıldığı düşünülen Othello adlı eserden alıyor. Beş perdeden oluşan bu oyunun konusu Komutan Othello ve soylu bir ailenin kızı olan Desdemona’nın aşkları ve Othello’nun kıskançlıklarıdır.

Patolojik Kıskançlık Belirtileri

-Bu sendroma yakalanan insanlar en ufak bir düşünce ile aldatıldıklarını veya sevilmediklerini zannedebilirler ve kafalarında bu şekilde senaryolar kurarlar.
-Aldatıldıklarını zannederek önlemler almaya çalışırlar. (Sendroma yakalanan kişinin, eşini eve kapatması gibi)
-Bu insanlar her an terk edileceklerini düşündükleri için özgüven eksikliği yaşayabilirler.
-İlişki yaşadıkları kişinin her şeyine karışabilirler.
-Kontrolsüz tepkiler verirler ve şiddete eğilimlidirler.
-Devamlı tehditlerde bulunurlar ve her şeyden kavga çıkarma isteği duyabilirler.

Tedavisi Mümkün Müdür?

Patolojik kıskançlık her ne kadar küçük görülse de bir sonraki başlıkta bahsedeceğim gibi sonuçlar ortaya çıkarabilir. Tedavisi mümkün bir hastalıktır. Eğer eşinizin veya sevgilinizin Othello Sendromu’na yakalandığını düşünüyorsanız onunla sakince diyalog kurmaya ve kafasındaki düşüncelerin bir yanılgı olduğunu anlatmaya çalışabilirsiniz. Konuşarak halledemiyorsanız da bir psikologdan yardım almasını sağlayabilirsiniz.

Othello Sendromu Kadın Cinayetleri İle İlişkilendirilebilir Mi?

Kadın cinayetlerinin sebeplerine baktığımızda kıskançlık oranının fazla olduğunu görüyoruz. Binlerce kadın psikolojik rahatsızlık çeken eşleri tarafından öldürülüyor. Yersiz ve asılsız kıskançlıklar şiddetle veya cinayetle sonuçlanıyor. Tıpkı sendromun adını aldığı Othello oyunundaki gibi.

Her insan kıskançlık duygusuna kendini kaptırabilir. Kimi ufak çaplı kıskançlıklardır, kimi şiddetli kıskançlıklar. Sevdiğimiz insanları paylaşmak istemememiz de bir kıskançlıktır. Önemli olan kıskançlık duygusunu kontrol altına alarak ruh sağlığımızı korumaktır.

Editör: Haber Merkezi