ORTODONTİ TEDAVİSİNDE YAŞ ARALIĞI

Ortodonti tedavisinde genel olarak bir yaş aralığından bahsetmek mümkün değildir.

ORTODONTİ TEDAVİSİNDE YAŞ ARALIĞI
Yazar : Tarih : Okunma : 220 views Yorum Yap

Ortodonti tedavisinde genel olarak bir yaş aralığından bahsetmek mümkün değildir. Ancak parmak emme alışkanlığının olması, yanlış yutkunma, ağızdan nefes alıp vermesi, dengeli olmayan bir çene yapısının bulunması, süt dişlerinde erken kayıpların yaşanması, çiğneme ve konuşma sırasında zorluk yaşanması, alt ve üst dişler arasında temas sorununun ortaya çıkması hallerinde vakit kaybetmeden bir hekime başvurması gereklidir. Ebeveyn gözünde herşey yolunda gözükse de çocuk 8-9 yaşlarında iken ilk ortodonti muayenesi yapılması tedavinin daha kolay olması açısından önemlidir.

Ortodontik sorunlar sanıldığı gibi sadece estetiği ilgilendiren problemler değildir. Ağız ve diş sağlığı başta olmak üzere genel vücut sağlığı açısından da ciddi problemlerin önünü açabilir, tedavisi daha zor hastalıklara zemin hazırlayabilir.

Ortodonti İlk Muayene

Hasta ile ortodonti uzmanının ilk karşılaşma ve tanışma seansı sırasında, hastanın şikayetleri ve beklentileri dinlenir. Kişinin diş sağlığı incelenir ve genel sağlığında herhangi bir sıkıntı olup olmadığı, kullandığı ilaçlar ve gördüğü tedaviler üzerine konuşulur. İlk ortodonti muayenesi sırasında ortodonti uzmanının genel değerlendirmesinden sonra kişide belirlenen ortodontik bozukluklar, diş eti iltihapları, çene kistleri, eksik diş yapıları, diş taşları, bruksizm gibi rahatsızlıklar ve bu rahatsızlıkların çözümü hakkında bilgi verilir. Ortodonti sürecinde hastanın merak edeceği:

  • Hastayı nelerin beklediği
  • Tedavinin nasıl işleyeceği
  • Hangi diş tellerinin ve apareylerin kullanılacağı
  • Pekiştirme apareylerinin neden kullanılması gerektiği
  • Randevuların nasıl planlanacağı
  • Tedavi öncesinde dikkat edilecekler
  • Tedavi sırasında dikkat edilecekler
  • Tedavi sonrasında dikkat edilecekler
  • Kişinin neleri yiyip neleri yiyemeyeceği
  • Diş telleri ile ağız hijyeninin nasıl sağlanacağı gibi konular üzerinde ortodonti ilk muayene seansında durulmaktadır.

Aynı zamanda ortodonti tedavisinin yanında hastanın ihtiyaç duyabileceği; gülüş tasarımı, porselen ya da zirkonyum kaplama, diş beyazlatma gibi uygulamalar ile ilgili genel bilgiler de ilk ortodontik muayene sırasında verilmektedir.

Ortodonti tedavisi ilk muayenesinde kullanılacak yöntemlere, aygıtlara ve tekniklere de karar verilir. Hasta ile olumlu geçen ilk muayeneden sonra analiz ve teşhis aşamalarıyla hazırlıkların yapılmasından sonra tedaviye geçilir. Devam edecek…

admin (gencivrilgazetesi@hotmail.com) Websitesi

İlk yorumu siz yazın

 width=