Hindistan’ın İngilizler tarafından işgal edildiği yıllarda bir İngiliz subayı hiçbir neden olmaksızın bir Hintliye sertçe bir tokat atar. Hintli adam da Subayın yüzüne bir yumruk atar ve subayı yere serer. Bu karşılığı beklemeyen subay hem korkar hem de sinirlenir. Tek başına bir şey yapamayacağını bildiğinden yardım almak için bölüğüne gider. Nasıl olur da sıradan bir Hintli İngiliz Kraliyet subayına vurmaya cüret edebilirdi.

Subay Generalin yanına gidip olayı anlatır ve kendisinden asker talep eder. General onu dinledikten sonra onu bir odaya götürür. Kasadan 100.000 Rupi çıkarıp subaya verir. Bu parayı bugün sana tokat atan Hintliye ver ve ondan özür dile! Bunu duyan İngiliz subay sinirlenir. Zavallı bir Hintli, İngiltere Kraliyet subayına vuruphakaret edecek ve karşılığında ondan özür mü dileyeceğim? General sertçe: Bu bir emirdir. Soru sormaksızın itaat edeceksin! Subay çaresizce parayı alır, götürüp Hintli adama verir, özür diler. Hintli adam o zamanın parasıyla yarı servet olan parayı görünce çok sevinir. Onunla ev, araba vs.alır. Bir süre sonra da bu Hintli tanınan tüccarlar arasına girer.

Aylar geçer. Bir gün General tokat yiyen subayı çağırır. Zamanında sana tokat atan Hintliyi hatırlıyor musun? Subay: Unutmam mümkün mü efendim. General: Şimdi intikamını alma vaktidir. Ona kalabalık bir topluluğun içinde vur! Herkes görsün. Subay itiraz ederek: Bu Hintli kimsesiz iken ona vurmama izin vermediniz. Şu an şehrin tanınan, önemli kişilerinden biri olmuşken mi vurmamı istiyorsunuz? Ona vurur vurmaz etrafındakiler bana saldırırlar efendim! General kendinden emin bir şekilde: Endişelenecek bir şey yok. Sana dediğimi yap! Git ona vur, gel!

İngiliz subay Hintli adamın mağazasına gider. Hintlinin adamları ve kalabalık müşterilerinin bulunduğu ortam da bir şey demeksizin öyle bir vurur ki, adam yere düşüp kapaklanır. Hintli adam hiçbir karşılık vermediği gibi düştüğü yerden de kalkmaz. İşin garip tarafı subayın yüzüne dahi bakmaya cesaret edemez. Karşılık görmeyen subay hayretler içerisinde kalır. İntikam almanın verdiği sevinçle oradan ayrılır.

Bölüğüne gelince General: Seni hem sevinçli ve hem de hayretler içerisinde görüyorum. Subay: Evet efendim. O Hintli İlk seferinde kimsesiz iken ona vurduğumda sessiz kalmayıp daha sert bir şekilde bana vurdu. Ama bugün mal, makam sahibi iken ona vurduğumda karşılık vermek bir yana, bana bir söz dahi edemedi.

General: İlk sefer ona vurduğunda izzeti nefsi vardı ve bunu en büyük sermayesi bilirdi. Onu korumak için sana karşılık verdi. Ama ikinci seferde izzeti nefsini paraya sattı. Menfaati tehlikeye girer diye sana karşılık vermeye korktu. Onun için kendini savunamadı.

Çıkarı için izzeti nefsini satanlara, mevkilerini kaybetmemek için haksızlık karşısında susanlara ithaf olunur.(Alıntı)

Ramazan Bayramınız Kut’lu olsun.

Esen kalın…