Allah, her şeyin hayırlısını nasip etsin inşa Allah.

Bizim çocukluğumuzda bize, “Kul hakkı yemeyiniz, ödeyemezsiniz” diye öğretmişlerdi. Yazmak, söylemek başka bir şey, uygulamak ise daha bir farklı, daha bir başka…

Eskiden de var mıydı, bilmiyorum. Bizde adet olmuş ölülerin ardından, ruhuna ulaşıp günahları azalsın düşüncesi ile hayır ve hasenat için bol dualı yemekler veriliyor. Senin ölmüş anan baban, kardeşin, yakının her neyin ve kimse kul hakkı ile öldüyse, başkalarının olsun, akrabalarının olsun, kardeşlerinin haklarını sinsice ve haince gasp edip öyle ölmüşse İstanbul’dan Amerika’ya köprü yapsan olmaz.

Yaratıcı, kullarına diyor ki: “Kul hakkı ile gelme.”

Allah insanları topraktan yaratmış. Üstünde dolaştığın toprağın gün geliyor nefes tükeniyor, rızk bitiyor ve toprak oluyorsun. Sonrasında Allah’a ulaşıyor ve hesap veriyorsun. İnanmayanlara lafım yok.

Ölümler ayrı ayrı, sebepleri de ayrı.

Günün birinde gittiğim bol dualı yemekli bir mevlitte vaaz veren hoca, dedi ki: “Komşunun bahçesinden izinsiz çöp almak haramdır.” Batının: “Muhteşem Süleyman” dediği, Kanunu Sultan Süleyman Han, diyor ki: “Bedeli ödenmiş olsa dahi sahibinden izinsiz alınan her şey haramdır…”

Lafın devamı var da yazmadım, üç nokta koydum.

“Anlayana sivrisinek saz” diyor atalarımız, “Anlamayana davul zurna az.” Bir başka güzel söz daha var. Tam olarak kime ait bilmiyorum ama bir yazıda okumuştum, öyle hatırlıyorum. Dünyanın kabul ettiği büyük düşünür, bilge ve veli Mevlana Celaleddin Rumi Hazretleri, diyor ki: “Sohbetin bundan ötesi abesle iştigaldir…”

İşin aslında bu yazımda ben, Prof. Dr. Ömer Özkan kaynaklı ilginç olaylar sonucu vuku bulan ilginç ölümleri yazacaktım ama olmadı, yazamadım. Bir başka yazımda yazarım umudu ile…

Muğla Köyceğiz’den selam ve dua ile.

Adnan Doğan’a yaz

Aa