Ölenin anne ve babasına maaş ödemesi yapılması için şartları tamamlıyor olmalıdır. Aynı durum eş ve çocuklarda da geçerlidir. Ölüm maaşı almak isteyen aile bireyi 4/A kapsamında çalışan ölenin kendi ikamet adreslerinde yer alan Sosyal Güvenlik İl/Merkez müdürlüklerine gitmelidir.

Aylık bağlandıktan sonraki ikincil işlemler için Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bağımsız ve Hizmet Akdiyle Çalışanlar Emeklilik Daire Başkanlığı’ na müracaat edilmelidir. Ödenek talep belgesiyle müracaat işlemi yapılmalıdır. 4/B kapsamında çalışan bağ-kurlu kişilerin ölümünün ardından da maaş bağlanabilir. Bunun için ikamet adresinde bulunun Sosyal Güvenlik İl/Merkez müdürlüklerine talep belgesi ile gidilmelidir. Bu talep belgesine malul çocuk varsa sağlık kurulunun raporu ve vasi tayin edilirse vasi ilamı eklenmek zorundadır. Gerekli başvuru işlemleri tamamladıktan sonra ölüm aylığı alınabilir.

Ölüm Aylığı Almanın Şartları Nelerdir?

Ölüm aylığı almanın şartları sağlanıyorsa ölen kişinin eşi, çocuğu ya da anne babasına ödeme yapılabilir. Bu ölüm maaşını almayı hak eden kişiler için farklı şartlar vardır. Anne ve babanın yaş durumu, çocukların cinsiyeti maaş durumunu etkileyen faktörlerdir. Bunların dışında temel bazı ölüm aylığı şartları bulunur.

Ölüm aylığı alırken gereken şartlar şu şekildedir:

SSK’lı olarak çalışan sigortalı 2008 yılı Ekim ayından önce vefat ettiyse 5 yıl sigortalı şekilde çalışmış olmalıdır. Aynı zamanda en az 900 günlük prim ödemesi yapmış olması gereklidir.

Bağ-kurlu olarak çalışan sigortalı 2008 Ekim ayından önce öldüyse 1080 günlük prim ödemesini tamamlamış olmalıdır.

Emekli sandığına bağlı olan ya da bağ-kurlu sigortalı 2008 Ekim’den sonra öldüyse en az 1800 gün pirim ödemiş olmalıdır.

SSK’lı sigortalı Ekim 2008’den sonra vefat ettiyse 5 yıl sigortalı çalışmış olmak zorundadır. Vefat eden kişinin 900 gün prim ödemiş olması gerekir.

Vefat eden kişi bağ-kurlu ise tüm prim borçlarının ödenmiş olması gereklidir.

Bunların dışında malullük ya da yaşlılık aylığı alan kişiler ya da malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almaya hak kazana ama henüz maaş alamamış olan kişilerin vefatı sonucunda ölüm aylığı alınabilir. Aynı şekilde bağlanan malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı çalışmaya başlaması sonucunda kesildiyse ölen kişinin yakınları ölüm aylığından yararlanabilir.

2021 Ölüm Aylığı Ne Kadardır?

Ölüm aylığı miktarı her yıl enflasyon miktarına göre belirlenir. 2021 yılı için belirlenen miktar yılın ilk altı ayında ödemelere yansır. En düşük olan ölüm aylığı 541 TL olarak belirlenmiştir. Hak sahipliği oranına göre bu maaş miktarı değişir. Hak sahipliğine göre 1038 TL, 2167 TL ve 3250 TL şeklinde ödemeler yapılır. Sigortalı şekilde çalışan kişinin vefat etmesinin ardından eşi, çocukları ya da anne babası ölüm aylığı almak için gerekli başvuruyu yapabilir. Şartları sağlayan kişiler bu aylık bağlanır.

Ölüm Aylığının Kesildiği Durumlar Nelerdir?

Ölüm aylığının kesilmesi farklı nedenlere dayanır. Ölenin anne ve babasına maaş verildikten sonra bazı durumlarda kesintiler olabilir. Bunlar eş ve çocuklar içinde geçerlidir.

Kesinti durumları şu şekilde sıralanabilir:

Vefat eden kişiden dul maaşı alan eşin başka biri ile remi nikahla evlenmesi

Çocukların bir maluliyetleri varsa ve bu maluliyet ortadan kalkarsa

Kız çocuğunun evlenmesi ya da sigortalı olarak bir işe başlaması

Erkek çocuklarını 18 yaşını doldurması ve eğitimine devam etmemesi, eğitim hayatlarına devam edip 25 yaşını doldurmaları

Ölen kişinin anne ve babasının 65 yaşın üstünde olmaması ve gerekli olan şartların üzerinde bir kazanç elde ediyor olmaları