İlköğretim, orta öğretim, lise. Okullar tüm kademeleriyle 5 gün yüz yüze eğitime geçti. Yüz yüze eğitim, özellikle ilk ve ortaokullar için öğrenmenin en etkili yolu. Uzun süre evden eğitim gören bu yaş grupları için uyum ve adaptasyon süreci çok önemli.

Okullarda yeni dönem başladı. Aşı olmayan öğrenci ve öğretmenlerden PCR testi istenecek. Hijyenler üst düzeyde ve denetimler sıklaştırılacak. Öğrenciler okullarında yüz yüze eğitim görecek.

Öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinin bitmesi ve okullarına dönmesiyle birlikte adaptasyonda sıkıntı yaşayabilirler. Öğrenciler 2019 yılından bu yana pandemiden dolayı uzaktan eğitim almak zorunda kaldı. Bu da öğrenciyi hem zihinsel olarak hem de sosyal olarak etkiledi. Burada öğretmen ve velilerimize büyük sorumluluk düşüyor. Öğrencilerimizi tekrar okullarına uyumlu bir şekilde olması gayret ve çaba sarf etmeliyiz.

Bende okuluma pandemi nedeniyle uzaktan okumak zorunda kaldım. Okullar bizim bilgi yuvamız, okullar bizim hayatı anlamlandırma alanımız kısacası okullar bizim her şeyimiz. Uzaktan eğitim sürecinde okullarımızın kıymetini, arkadaşlarımızla olan kahkaha ve üzüntülerimizi, hocalarımıza soru sormanın önemini o kadar iyi anladık ki.

Uzun bir aradan sonra ilk defa bugün okullarda zil çaldı ve İstiklal Marşı okundu. İçimde buruk bir hüzün çünkü bizim gidebileceğimiz bir okulumuz yoktu. Mezun olduk ve hayat okuluna çoktan başlamıştık bile.

Bu şekilde mezun olmayı hiç hayal etmemiştim. Ama her şerde vardır bir hayır. İnşallah nasipse Yüksek Lisansta bu yaşadıklarımızı tekrar yaşamayız.

Her olay bizde bir tecrübe oluşturuyor. Bu pandemi süreci uzun soluklu bir süreç, hala devam ediyor. Yeni yeni virüsler çıkıyor. Delta, Mu virüsü vb. bizler bu süreci de elbet aşacağız ama hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Bizler anın tadını çıkarmaya, sevdiklerimizi kucaklamaya, okullarımızın kıymetini bilmeye, öğretmenlerimizi üzmemeye gayret göstermeliyiz. Çünkü akıp giden zamanı geri alamıyoruz.

Ne diyor Hz. Mevlana; Her zorluğun sonunda doğan bir ışık vardır. Eğer elleriniz diken yaralarıyla kan revan içinde kaldıysa güle dokunmanıza çok az kalmış demektir.

Bu yaşadıklarımızdan ders alıp kıymet bilmek temennisiyle.