-Yurt dışına çıkışın nedenleri olarak;
Yüksek vasıflı işgücü istihdamının daralması,
Çalışma koşullarında ki gerileme,
Düşük ücret ve ücret adaletsizliği,
Toplumsal gerilim,
Yetersiz AR-GE yatırımları,
Hukukun üstünlüğünün ve tam demokrasinin yerine oturamamış olmasını sayabiliriz.
-Nitelikli vatandaşlarımızın yut dışına gitmesini önlemek için;
İleri demokrasi vizyonu oluşturulmalı, yargı reformuyla demokratik, özgür bir yargı rejimi kurulmalıdır. Özgürlüklerin geliştirilmesi ve güvenlik politikaları arasında vatandaşı esas alan bir denge kurulmalıdır.
Güçler ayrılığı sağlanarak yürütmenin yetkileri kısıtlanmalı ve denetim altına alınmalıdır. Yani sağlıklı işleyen güçlü bir parlamenter sistem tesis edilmelidir. İşsizlik için ek istihdam yaratılmalı, eğitim ve iş gücü piyasası arasında uyum sağlanmalıdır. Eğitimli işsizliğe çare bulunmalıdır.
Asgari ücrette adaletsizlik giderilmeli, tüm çalışanlar sosyal güvence altına alınmalıdır. AR-GE yatırımları için bütçe içindeki payı artırılmalı, ileri teknoloji alanlarında ki yatırımlara özel teşvikler verilmelidir.
Öğrencilerin eleştirel düşünme, problem çözme, öğrenmeyi öğrenme gibi nitelikleri kazanabilecek bilimsel bir müfredat hazırlanmalıdır. Üniversitelerin akademik, idari ve mali özerklikleri temin edilmelidir. Üniversiteler düşünce üreten bilim yuvası haline getirilmelidir.
Şeffaf, hesap veren, etkin, verimli bir kamu yönetimi düzeni kurulmalıdır. Liyakat temel esas kabul edilmeli, kaynakların israfı önlenmelidir.