23 Nisan 2020 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin(TBMM) açılışının 100’ncü yılını doldurduk. Türkiye Büyük Millet Meclisi, egemenlik ve milli irade kavramları arasındaki ilişkiselliğin kendisini en somut şekilde açığa vurduğu ve tüm boyutlarıyla tecelli ettiği mekândır.

Bir asırlık tarihi boyunca TBMM, Türk siyasal hayatının en önemli kurumu olmuş ve farklı dönemlerde demokrasinin kalesi olarak işlevlerini yürütmüştür. Bu bir asırlık dönem içinde, dört farklı anayasa, çeşitli siyasal rejimler ve pek çok darbeyle karşılaşan TBMM, tüm zorluklara rağmen Türk siyasal hayatının vazgeçilmez bir kurumu olarak varlığını sürdürmüştür.

Türk siyasi geleneğinde demokrasi ve siyasal temsil kültürü dünyadaki birçok ülkeden daha köklü olmak üzere yaklaşık iki yüz yıllık geçmişe sahiptir. 1860’lı yıllarda başlayan temsil ve meclis tartışmaları 1876 yılında anayasanın ilanı ile neticelenmiş, 1877 yılında ise Meclisi Mebusan adıyla ilk seçimli parlamento deneyimi yaşanmıştır. Birinci Dünya Savaşı ve akabinde İstanbul’un işgali sonrası kapanan meclis, bağımsızlık mücadelesini yürütmek üzere Büyük Millet Meclisi adıyla 23 Nisan 1920 tarihinde yeniden açılmıştır. Oturumun ikinci gününde 39 yaşındaki Mustafa Kemal Paşa oy birliğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına seçilir.

TBMM, özellikle bağımsızlık mücadelesini yönetmiş ve kurucu meclis rollerini üstlenmiş, tam egemenlik, özgürlük ve yeni bir devlet kurma işlevlerini başarıyla yerine getirmiştir. Atatürk, milli mücadelenin zor günlerinde, İstiklal Savaşı’ndan önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurmuş ve Kurtuluş Savaşı’nı gerçekleştirmiştir. Atatürk gücünü Milli Meclisten almıştır. Savaşın tüm safhalarında Milli Meclisten aldığı yetkiyle mücadelesini sürdürmüştür.

23 Nisan 1981 yılından bu yana 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adıyla kutlanmaktadır. Ulusal egemenlik kavramıyla çocuk yan yana getirilmiştir. Yarınlara umutla bakmak için geleceğimiz çocuklarla özdeşleştirilmesi çok anlamlı olmuştur. Dünyada çocuklara armağan edilen tek bayramdır.

Çocuklarımıza Atatürk tarafından armağan edilen bu bayram, demokrasiyi, hukuku, insan haklarını ve geleceğimizi aydınlık ellere bırakmak demektir. Çocuklarımıza daha güzel yarınlar hazırlamak, sorunlarını çözebilmek, geleceğini huzurlu yapmak gayret göstermek durumundayız. Bu vesileyle Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun.. Nice yüzyıllara… Ruhun Şad olsun Atatürk.