İlk olarak, narsistlerin ilişkilerindeki hedefleri oldukça önemlidir. Bazı narsist kişiler ilişkilerini gösteriş amaçlı kullanabilirler, buradaki asıl amaç başkalarının takdirini kazanmaktır. Hatta bu sebeple genellikle fiziksel olarak çekici ve yüksek statüde olan partnerleri seçerler. Kısaca, partnerlerini, ilişki kurdukları kişi olarak değil de, gösteriş yaptıkları bir kupa olarak görmeleri, ilişkiye karşı bağlılık isteksizliklerini açıklayabilir.

Ayrıca; narsistlerin kendilerini ve diğer insanları nasıl algıladıkları da önemli bir nokta. Narsistler, kendilerini çok olumlu görme eğilimlerinden ötürü romantik ilişkilerinde arzuladıkları kişiyi kolayca kendilerine çekebileceklerini düşünürler ve romantik ilişkide oldukları kişi bile olsa, diğerlerini daha olumsuz görme eğilimleri vardır. Aslında “Narsistik Hayranlık ve Rekabet Kavramı” çerçevesinde narsistlerin görkemli benlik kavramlarını korumak için iki yöntemleri olduğu öne sürülür: Kendilerini yükseltmek (narsistik hayranlık) ve başkalarını değersizleştirmek (narsistik rekabet). Bu yolla eşini değersiz gören narsist kişiler mevcut partnerlerinden daha iyilerinin de olduğunu düşünür ve bu düşünce onların ilişkiye bağlanma isteksizliklerini açıklayabilir.

Oakland Üniversitesi’nde yürütülen bu çalışma kapsamında “Narsistik Hayranlık ve Rekabet Kavramı” baz alınarak dört anket yapılmıştır. İlk üç çalışmada, hem narsistik hayranlık hem de narsistik rekabetin, insanların potansiyel alternatif partnerler hakkında düşünme biçimleriyle ilişkili olduğu bulunmuştur;

  • Alternatif partnerlere daha çok dikkat ederler.
  • Alternatif partner arayışındadırlar.
  • Onlar için daha uygun nitelikli başka bir partnerin onları beklediğine inanırlar.

Narsistlerin başka bir partner ihtimali için olan bu 3 tutumu, partnerlerine bağlanma isteksizliklerini yeterince açıklamaktadır. Ayrıca “Narsistik Hayranlık” kavramının istedikleri kişiler için daha yüksek standartlara sahip olmakla ilişkili olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda da narsist bireyler romantik ilişkilerinde en iyisini hak ettiklerini düşünürler.

Son çalışmada, katılımcının ve şu anki partnerinin algılarının, alternatif partnerlere yönelik bu tutumları açıklayıp açıklayamayacağı test edilmiştir. “Narsistik Hayranlık” ve “Narsistik Rekabet”, daha iyi özellikte alternatif partnerlerin mevcut olduğu algıları ile ilişkili bulunmuştur; çünkü kendilerini pozitif özellik ağırlıklı, partnerlerini de negatif özellik ağırlıklı göstermişlerdir.

Birlikte ele alındığında tüm bu bulgular, narsistlerin partnerlerine daha az bağlı olduklarını göstermektedir, çünkü daha çekici muhtemel partner adaylarını fark ederler, mevcut ilişkilerini diğer olasılıklarla sürekli olarak karşılaştırırlar ve kendileri için mevcut alternatif seçenekler olduğunu algılarlar. Bütün bunlar, narsistlerin romantik partnerlerini, daha iyi bir ihtimal ortaya çıktığında alınıp satılacak metalar olarak gördükleri fikri ile tutarlıdır ve ilişkilerine bağlanmamalarını açıklar.