Şubat ayı olağan meclis toplantısı 2. birleşim 1. oturum Belediye Başkanı Niyazi Vural başkanlığında Vali Recep Yazıcıoğlu konferans salonunda gerçekleştirildi.
Gündemin altıncı maddesinde yer alan Hayvan pazarında bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvan satış kotralarının 2021 yılı ücretlerinin belirlenmesi maddesi, Cumhuriyet Halk Partisi Üyeleri arasında anlaşmazlığa neden oldu.
Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen gündemin altıncı maddesi tekelleşme ve vatandaşlar arasında yaşanabilecek olan sıkıntılardan dolayı meclis üyeleri tarafından reddedildi.
“KONU BURADA KAPANMAMALI VE GENELGE YAYIMLANMALI”
Başkan Vural’dan söz isteyen CHP Grup Başkan Vekili Nuri Özen, bunu esnafların istediğini ve konunun yanlış anlaşıldığının altını çizerek;” Bu konuyu zaten esnaf arkadaşlar istemişti. Burada bir yanlış anlaşılma var. Tekelleşme esnafsa zaten alacak. Bir yılda ne kadar kotra kiralandığı her hayvan pazarına giriş çıkışı belli. Ona göre kotra verilir. Vatandaşın ihtiyacı üç tane ise bunun dördüncüsü verilmemeli. Zaten buna göre düzenleme yapılıp da komisyona gitseydi bence daha iyi bir sonuç alınırdı. Bu konunun bu şekilde kapanmaması için önce bunun genelgesini hazırlayarak hayvan pazarında kiralama sunsak daha güzel olur diye düşünüyorum. Ayrıca kurban döneminde de verilecek yerleri tekelleştirmeden kişilere göre değil, pazara kimler geliyorsa onlara verilmesi daha uygun olur” ifadelerini kullandı.
“KURBAN ÜCRETLERİ AYRI OLACAK”
Başkan Vural, komisyonun kararının kesin olduğunu vurgulayarak; “Veteriner ve çevre koruma kontrol birimi pazar yerini takip eder. Hayvan yerine şimdiye kadar gelen sayısını alalım. Zaten pandemiden dolayı kapalı olduğu zamanlar oldu. Ne kadar alan kalıyor ona bakalım. Önümüzdeki günlerde bu konu tekrar gündeme gelebilir. Sıkıntı kurban döneminde yaşanıyor. Ücretlendirmeye ilişkin biz böyle bir çalışma yaparsak da kurban dönemindeki pazarın ücretlendirilmesini ayrı tutarız. “dedi.
“TEKELLEŞME DEMOKRASİYE DARBE OLUR”
Konuya ilişkin söz alan Tunay Yazıcı hayvan pazarında yapılmak istenen uygulamanın tekelleşmeye neden olacağını belirterek; “Tekelleşme her zaman haksız rekabete yol açar. Bu da yoksulları ve orta sınıfı da yok eder. Bizim düşüncemiz o yöndedir. Temel düşüncemiz fakir fukaranın yanında olmaktır. Dolaysıyla tekelleşme demokrasiye darbe olur. Eğer bir tane kotra verirseniz emsal teşkil eder ve diğer insanlarda ister bunun altından kalkamayız. Kurban bayramı döneminde gelir 2-3 tane yeri kiralar. 3-5 koyun getiren gariban vatandaş yer bulamaz. Haksız bir rekabet olur. Biz bu insanların yanında olmak zorundayız. Sosyal belediyecilik zaten bunu gerektirir. Ayrıca bu komisyon kararını oy birliğiyle aldığımız için arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından altıncı madde CHP ve İYİ Partinin de oylarını alarak oy çokluğu ile kabul edilirken CHP Grup Başkanvekili Nuri Özen çekimser oy kullandı.

Editör: Haber Merkezi